”Polisanmälningar skadar vår kommun”

Skurup Förre kommunalrådet polisanmäler nuvarande kommunalrådet för protokollfusk.
Tidigare har han fått tampas med anmälningar till JO och förvaltningsrätten.
Nu slår Pierre Esbjörnsson (S) tillbaka mot oppositionens metoder:
– Folk tappar ju förtroendet för politiker, säger han.

Tonläget i Skurupspolitiken är högt. Konflikterna är ofta tydliga mellan den styrande minoriteten – bestående av S, V, MP och KV – och oppositionen, som dels består av M och C, dels av SD.
Nu har motsättningen nått en ny kulmen: Förre kommunalrådet Niklas Sjöberg (M) lämnade under fredagen in en polisanmälan mot nuvarande kommunalrådet Pierre Esbjörnsson (S) för att han ska ha manipulerat protokollet till senaste kommunstyrelsemötet.
– Om man ändrar protokoll så är det urkundsförfalskning, sa Niklas Sjöberg under måndagens fullmäktigemöte, då han även lovade att han skulle polisanmäla Pierre Esbjörnsson.
Bakgrunden till Niklas Sjöbergs anmälan är att han reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut om att ta upp ärendet om att bygga en ny grundskola vid Mackleanskolan för beslut under fullmäktigemötet. Men innan han hann skriva ihop sin formella protest var protokollet redan godkänt och justerat – och Niklas Sjöbergs reservation var därför inte med bland handlingarna när skolbeslutet skulle tas.
– Jag ska polisanmäla det här, sa han på måndagskvällen.

Men Niklas Sjöbergs polisanmälan är dock bara den senaste i raden av anmälningar och andra protester som riktats mot Pierre Esbjörnsson den senaste tiden.
Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande, har nyligen anmält ett annat förment protokollfusk som Pierre Esbjörnsson ska ha gjort sig skyldig till:
Efter kommunstyrelsemötet den 27 januari kritiserade Johan Bolinder att protokollet efter mötet inte stämde överens helt med vad som bestämts på mötet, hävdade han. Skånska Dagbladet uppmärksammade händelsen i en artikel den 12 februari.
Johan Bolinder stämmer inte in i Niklas Sjöbergs nuvarande kritik, men han hävdar att ledningen vid ”upprepade tillfällen” har missbrukat förtroendet:
– Det har byggt på förtroende mellan ledamöter tidigare. Jag ser det som väldigt alvarligt att man vid ett flertal tillfällen skrivit protokoll som inte reflekterar vad som sades på mötet, säger Johan Bolinder.
Johan Bolinder har därför lämnat in ett förslag om att justeringen av framtida protokoll alltid ska göras av någon från oppositionen.
– Jag förutser att motionen har goda chanser att bifallas.
Kritiken mot Pierre Esbjörnsson kommer också från Sverigedemokraternas gruppledare Lars Nyström:
– Protokollen ska reflektera vad som sägs på mötet, det ska inte vara ett politiskt dokument. Och vad är vinsten med det? Jag vet inte om han gör det för att provocera.

Kommunalrådet Pierre Esbjörnsson ser mycket kritiskt mot utspelen från oppositionen.
– Det får ju inte gå till den nivån att det får ett löjets skimmer över sig. Jag har inga problem med att de för oppositionspolitik. Men att anmäla allting ger ju bara krigsrubriker. Folk tappar ju förtroendet för politiker, säger han.
Pierre Esbjörnsson lägger till att när Socialdemokraterna var i opposition löste försökte man lösa frågorna på ett mindre destruktivt sätt.
– Vi hade en uppfattning att man löser de här sakerna i korridorerna i stället. Sånt här skadar ju synen på vår kommun, säger.
Förre kommunalrådet Niklas Sjöbergs polisanmälan oroar han sig inte mycket för:
– Jag har ju inte sett anmälan ännu, men urkundsförfalskning – jag har inte förfalskat någonting. Det är justerat i samsyn med Johan Bolinder. Detta är ju bara ett sätt för honom att försöka bromsa något. Jag vet inte vad han vill, säger Pierre Esbjörnsson uppgivet.

Är du rädd för att bli fälld om det går till domstol?
– Absolut inte. Jag har inte gjort något fel. Vi har bara skyndat på ett ärende, och det verkar Niklas motsätta sig. Jag kan inte se det på något annat sätt än att det är en bitterhet bakom.

Oppositionens agerande, som bitvis har inneburit hårda konflikter på politiska möten men alltså även formella anmälningar, är något som skadar kommunens anseende, betonar kommunalrådet.
– Man får inte tappa fokus på att det är Skurups bästa man ska jobba för, säger han.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×