Cecilia Franck och Helén Knutsson var under fredagen nästan ensamma kvar i den 5900 kvadrameter stora fastigheten på Ellingevägen i södra Eslöv. På måndag går de till jobbet i Malmö. Foto: Claes Hall
Även om huvudkontoret nu lämnar Eslöv kommer fortfarande 250 tjänster, främst inom tillverkningen, finnas kvar på orten.
För någon månad sedan gick flyttlasset från Eslöv till Malmö för internationella livsmedelskoncernen Orklas svenska huvudkontor. Eslövspolisen är intresserad av att ta över lokalerna. Det som fattas är omklädningsrum och garage bland annat. ARKIVBILD
Jord, eld, luft och vatten. De nya lokalerna i Malmö är inredda efter olika teman och här finns inga fasta arbetsplatser. Man tar helt enkelt den plats som passar bäst för dagens arbetsuppgifter. Foto: Claes Hall
Cecilia Franck och Helén Knutsson var under fredagen nästan ensamma kvar i den 5900 kvadrameter stora fastigheten på Ellingevägen i södra Eslöv. På måndag går de till jobbet i Malmö. Foto: Claes Hall
160304: Orkla flyttar sitt huvudkontor från Eslöv till Malmö
160304: Orkla flyttar sitt huvudkontor från Eslöv till Malmö

Matjätte packar ihop och drar till Malmö

Eslöv För 77 år sedan startade Herbert Felix en konservfabrik i Salubrinfabrikens källare. Sedan dess har Eslöv varit huvudkontor för livsmedelstillverkningen som i dag ägs av Orkla Foods.
I går gick flytten till Malmö och med sig hade det då 250 arbetsplatser.

Lådorna står staplade i långa rader längs väggarna utanför de tomma kontoren. Av de 250 anställda som brukar arbeta i lokalerna är det under fredagen bara några enstaka kvar.
De allra flesta städade undan sina arbetsplatser i torsdags för att komma med i gårdagens stora flytt. På måndag ska de i stället gå till jobbet i Malmö. Det är där Orkla Foods Sveriges huvudkontor nu kommer finnas, 77 år efter att Herbert Felix starta konservtillverkning i Salubrinfabrikens källare i Eslöv.

Men även om flytten rent fysiskt påbörjades i går har den på pappret pågått länge.
– Vi har blivit väldigt trångbodda i och med de här sammanslagningarna, först med Abba Seafood och sen med Frödinge. Vi får inte plats här helt enkelt. Lokalerna är även i behov av renovering, så de två parametrarna i kombination gjorde att vi var tvungna att titta efter en ny huvudplats, säger kommunikationschefen Helén Knutsson.
Bredvid sig, i ett av rummen där flyttgubbarna ännu inte hunnit bära ut mötesbordet, har hon presschefen Cecilia Franck.
– Denna flytt är ju ett stort projekt. Vi hade kickoff i flyttprojektet i januari – förra året. Så det har pågått väldigt länge, säger hon.

Lokalerna som de snart lämnar för sista gången fick Orkla Foods sålt i början av förra året, i samband med att det blev klart med Malmöflytten. Det är fastighetsbolaget Företagshus, med säte i Kävlinge, som köpt de 5900 kvadratmeter stora lokalerna.
Företagshus vd Ulrika Andersson har tidigare berättat för tidningen att man inte bestämt sig för vad man ska använda fastigheterna till, men att det finns förslag både på att bygga bostäder och att driva företagshotell.

I korridoren utanför lastas lådor på pirror och körs ut till lastbilen. Passande nog gick hissen sönder under fredagsmorgonen, men framåt elvatiden verkar den ha börjat fungera igen.
Det är, trotts trångboddhet och krånglande hissar, med blandade känslor man nu flyttar ut, berättar Helén Knutsson.
– De har väl vuxit fram och förändrats under året som gått, för det är ett stort förändringsprojekt för oss. Dit vi kommer ska vi bygga upp en ny kultur och införa ett nytt arbetssätt och jobba helt annorlunda. Det är klart att det har varit mycket känslor på vägen, både positiva och negativa, men min känsla nu är övervägande positiv.
– Sen kommer vi också vara kvar i Eslöv. Tillverkningen finns kvar och vi har ett kontor inne på området också där vårt innovationskök kommer finnas kvar, så vi lämnar ju inte helt, fyller Cecilia Franck i.

De nya lokalerna i Malmö skiljer på många sätt från de långa korridorerna och enskilda kontoren man haft i Eslöv.
– Ja, de är helt annorlunda. Där kommer vi ha helt öppna kontorslandskap och ingen kommer att ha sin fasta plats, utan det blir helt aktivitetsbaserat. Man väljer en arbetsplats utefter vad man har för arbetsuppgifter för dagen, eller vilket känsloläge man har och vad man känner för, säger Cecilia Franck.

Det nya huset kommer vara uppdelat i de fyra elementen jord, luft, vatten och eld.
– I vatten är det mer flow, där ska man bara finnas. I luft ska det vara dämpat och tyst och i eld får man låta och där får det gärna vara musik och det finns ett pingisbord och sånt, säger Knutsson.

Även inne hos Camilla Erichson börjar det eka tomt. Hon arbetar med kundservice och har varit på företaget i fyra år. Hon berättar att hon är snudd på nervös.
– Vi behöver ju större lokaler, så just för arbetet så tror jag att det kommer att bli jättebra. Men sen är jag lite darrig i knäna just med det personliga, för jag kommer få lite längre att pendla och kommer komma hem lite senare till mina barn, säger Hörbybon.

Nere i entrén bärs låda efter låda ut och lastbilen börjar fyllas.
Snart går den till Malmö och med sig har den då 250 arbetsplatser och en 77 år lång historia om hur en konservfabrik i Eslöv växte till en jätte inom livsmedelsindustrin.

Dagens fråga

MFF har inte börjat säsongen som laget hoppats. Tror du fortfarande på guld?

  • Ja, självklart! (44%, 319 Röster)
  • Nej, knappast! (31%, 219 Röster)
  • Jag har aldrig trott på guld. (25%, 179 Röster)

Antal röster: 717

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×