Arkivbild

Uppgörelse väntar efter ponny-EM

MALMÖ Den ekonomiska striden efter Ponny-EM i Malmö kommer troligen att sluta med att 75 fordringsägare bara får tillbaka en fjärdedel av sina utlägg.
– Men moraliskt sett tycker jag kommunen borde stå för detta.

Det säger Lennart Atteryd på Ackordscentralen. Det är han som sedan försökt få till stånd en uppgörelse för bolaget PM Event sedan det ställde in sina betalningar den 1 oktober.
Bolaget har i flera år hjälpt Malmö stad med planering, genomförande och banbygge vid hästevenemang. Så även i somras. Men efteråt hamnade kommunens gatukontor och bolaget på kollisionskurs. Gatukontoret ifrågasatte notan för arrangemangen, en faktura på cirka två miljoner kronor, samtidigt som parterna också var oense om upphandlingen för arrangemangen.

Det ledde i sin tur till att PM Event ställde in betalningarna i höstas, ett beslut som drabbade många underleverantörer. En av dem, en besviken ägare till en entreprenadfirma, skrev till och med till högsta ort, kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh.
”Att jobba för ett arrangemang där Malmö stad i så många år stått som finansiär har tidigare om åren känts väldigt tryggt men efter detta året är jag både förtvivlad och väldigt utsatt på grund av utebliven ekonomisk ersättning”, skriver han och tillägger att han i åtta år haft förtroendet att jobba med sin hjullastare under tävlingarna.
Lennart Atteryd tror att många har uppfattat att tävlingarna varit arrangemang som kommunen hållit i och genomfört. De har marknadsförts under samlingsnamnet Malmö City Horse Show.

– Jag ifrågasätter inte juridiken, men moraliskt sett tycker jag att Malmö stad borde stå för detta. Man har haft ett slags gentlemens agreement och det har PM arbetat efter. Kommunen borde först ha förvarnat att man vill ha något annat, säger Lennart Atteryd.
– Och jag tror att detta kan skada Malmö stad. Det är många som trott att det är Malmö stads arrangemang. Men kommunen får själv bevaka sin goodwill.

I nästa vecka kommer Lennart Atteryd att kontakta 75 fordringsägare och föreslå ett 25-procentigt ackord, med en eventuell möjlighet till en något större utdelning beroende på om en del fordringar kommer att komma bolaget till del.
Ett bättre alternativ än att bolaget försätts i konkurs, tycker Lennart Atteryd.
– Det blir vanligtvis ännu dyrare eftersom det brukar tillkomma ytterligare utredningskostnader.

Dagens fråga

Följer du fotbolls-VM?

Loading ... Loading ...
×