Vidar Örn Kjartansson firar sitt första mål i MFF-tröjan tillsammans med Jo Inge Berget och delar av publiken på Malmö IP.Foto: Claes Hall
160228: Ängelholms FF-Malmö FF på Malmö IP: Yotun skjuter
MFF-mittbacken Rasmus Bengtsson gratuleras efter sitt 3–1-mål. Foto: Claes Hall

Kjartansson bjöds på viktigt mål

Malmö Det krävdes en straff, men mot Ängelholms FF fick nyförvärvet Vidar Örn Kjartansson spräcka målnollan i Malmö FF-tröjan.
– Riktigt viktigt, sa islänningen efter 4–1 (0–1) i Svenska cupen.

Vidar Örn Kjartansson har värvats till Malmö FF för att göra mål.
Fram tills mötet med Ängelholm på Malmö IP har islänningen sätt allt annat än het ut framför motståndarkassen.
Men åtta minuter in i den andra halvleken fick MFF lägligt en straff, som Markus Rosenberg gav Kjartansson förtroendet att rulla i mål till 2–1.
– Markus lät mig ta den, förmodligen för att jag skulle få mitt första mål, sa Vidar Örn Kjartansson.
Den snart 26-årige anfallaren träffade stolpens utsida i den första halvleken och hade ytterligare någon god chans att sätta bollen i nät. Att få jubla över första målet var betydelsefullt, även om det kom på straff.
– Det var riktigt viktigt både för mig och för laget. Jag tror att det blir lättare att göra mål i de kommande matcherna. Jag har mer självförtroende nu, sa Kjartansson.

MFF-tränaren Allan Kuhn var nöjd med att se Kjartansson i målprotokollet.
– Han har sett pigg ut under helgen och i veckan, bra på träning och har gjort mycket mål. Viktigt för honom att komma igång.

Vad tycker du om hans insats som helhet?
– Bättre, han kunde gärna ta till sig bollen lite mer istället för att spela på en touch för att han är stark som en klippa.
Kjartansson har långa stunder varit utanför spelet i sina tidigare MFF-matcher, men så var inte fallet mot Ängelholm.
– När man har två forwards och motståndet spelar så kompakt som Ängelholm gjorde så måste man använda sina forwards. Det hade vi pratat om, konstaterade Kuhn.
Jo Inge Berget visade fin form som anfallare när han ersatte avstängde Markus Rosenberg, men med MFF-kaptenen tillbaka fick norrmannen flytta ner på yttermittfältet.
Berget behöll dock sin målfarlighet och noterades både för 1–1 och 4–1. Dessutom fixade han straffen som gav 2–1, träffade insidan av stolpen med ett avslut och hade någon bra läge ytterligare.
– Jag kunde gjort många. Bollen hamnade vid mina fötter och det var tvunget att det skulle bli mål någon gång. Det är så när man är inne i flytet, då kommer chanserna lättare av en eller annan anledning. Det är bara att fortsätta, sa Jo Inge Berget.
3–1-målet gjordes av Rasmus Bengtsson.
– Det var en kort hörna. Han (Vladimir Rodic) slår in den och jag försökte hålla i löpet och timade den bra. Jag försökte få den på mål och den satt bra i bortre, berättade MFF-mittbacken.

Även om MFF kontrollerade den första halvleken utan att imponera, så kom Ängelholms ledningsmål i den 45:e minuten som en kalldusch. Johan Wiland tappade en hörna och ÄFF-mittbacken Johan Eiswohld var påpassligt framme.
– Vi skulle inte stressa även om vi låg under för vi visste att vi skulle spela oss fram till målchanser. Vi skulle visa att vi är Malmö FF genom den totalfotboll som jag gärna vill spela. Och det fick jag se i andra halvlek. Jag såg det jag älskar, när den ena ytterbacken slår bollen in mot mål och den andra ytterbacken får en målchans, då har vi hittat rätt med mitt spelsätt, sa Allan Kuhn.

Ängelholms tränare Christian Järdler var nöjd med att ha gett MFF en match i en halvlek.
– Vi orkade inte i andra halvlek. Vi slet med att stänga de ytor vi ville stänga, men det tog kraft.
Fokus ligger inte oväntat på Superettan snarare än cupen.
– Vi har höjt nivån för varje vecka och det är vad vi är ute efter. Det här är jättenyttiga matcher för killarna, sa Järdler:
– Jag är mest missnöjd med att vi gav bort de två första målen. Malmö är tillräckligt bra för att skapa egna chanser. Det gjorde de och det hade varit bättre om de hade gjort mål på dem.
Magnus Wolff Eikrem byttes ut i den 54:e minuten efter att ha fått en smäll på ena benet.

×