Kända favoriter som levererar

Deckarspalten

Förra året var det Paula Hawkins Kvinnan på tåget som var det årets Gone Girl. I år är det brittiska expolisen, journalisten och numera heltidsförfattaren Clare Mackintosh (Lind & co) debutthriller Jag lät dig gå som gör anspråk på att vara det. Att vara en Gone Girl innebär att man bygger upp en thriller med en kvinnlig huvudperson i centrum som i jagform berättar sin historia och där allt som läsaren tror sig veta sedan vänds fullständigt upp och ner någonstans i mitten av boken.

Jag lät dig gå inleds med en mamma som för en sekund släpper taget om sin lille sons hand. Sonen rusar ut i gatan och blir ihjälkörd av en smitare. Sedan får vi följa Jenna Grey som i jagform berättar om hur hon inte klarar av att vara kvar i Bristol efter den tragiska bilolyckan. Hon lämnar staden, tar en buss ut i ingenstans och hamnar så småningom i en liten kustby i Wales där hon hyr en liten stuga och försöker läka sin sorg. Samtidigt med Jennas berättelse följer vi de två kriminalpoliserna som leder jakten på smitaren som körde ihjäl den lilla pojken. Även deras privatliv med medelålderskris och en olämplig förälskelse blir en del av historien.

Jag lät dig gå är utan tvekan en bladvändare och visst bjuder den på en rejäl överraskning i mitten men samtidigt är den oerhört förutsägbar på så många andra punkter – inte minst när det handlar om kärlek. Dessutom haltar själva kriminalintrigen en hel del – inte minst mot slutet som för övrigt gör mig riktigt besviken. Som en stunds läsgodis fungerar Jag lät dig gå ändå bra men någon välkomponerad Gone Girl-efterföljare är den inte. Paula Hawkins gjorde definitivt ett bättre jobb.

Den amerikanska deckarförfattaren Sara Paretsky har sedan debuten med Indemnity only 1982 skrivit total 17 böcker som privatdeckaren V. I. Warshawski, Nummer 17 har titeln Brush Back och kom så sent som förra året. Betydligt längre sedan är det som Parestky senast översattes till svenska – så vitt jag kan se var det Utsåld 2007. Själv har jag också tappat kontakten lite men fick ett sug i bokhandeln häromveckan och köpte Brush Back.

Det här är verkligen en klassisk Paretsky där V. I. Warshawski återvänder till sina ruffiga uppväxtkvarter i Chicago och konfronteras med händelser i det förflutna. Upprinnelsen är att Warshawskisk gamla ungdomsförälskelse Frank Guzzo söker upp henne. Hans mamma har suttit i fängelse tjugo år för mord på sin dotter. Hon har nu avtjänat sitt straff och hävdar att hon är oskyldig och har bevis för vem som är den egentligen mördaren. Warshawskis envishet leder henne naturligtvis in i livsfarliga situationer och konfrontationer med högt uppsatta politiker i Chicago. Jag lutar mig tillbaka i läsfåtöljen och njuter av den sköna känslan av gamla, välkända favoriter som levererar.

×