Full pott har det blivit för Emma Emanuelsson vid tävlingarna i Helsingborg. Två segrar, med Le Jardin och Coralle har visat att vinterträningen varit den bästa möjliga. Christel Behrmann

Nu är Emma Emanuelsson tillbaka igen

Hästsport Emma Emanuelsson, 30, var med i de största sammanhangen. Men så såldes hennes bästa häst Titan och Emma försvann från de stora scenerna.
Nu laddar hon på nytt, och vid elittävlingarna i Helsingborg är hon redan en dubbel vinnare.

Med store skimmeln Titan vann Emma penningstinna VW-Grand Prix och hon tävlade i Scandinavium och på de andra stora arenorna.
Men har man en sådan häst som Titan har man ständigt spekulerande hästköpare kring sig, och till slut kunde inte Emma och hennes familj tacka nej längre. För ett och ett halvt år sedan försvann Titan till USA.

Samtidigt försvann också Emma från startlistorna.
– De andra hästarna jag hade i stallet var inte redo att fylla luckan efter Titan, konstaterade Emma.
Hon provred mer än 50 andra hästar.
– Men jag klickade inte med någon av dem, så till slut tänkte jag att nu provar jag inte fler.

I stället åkte hon till Paul Schockemöhles Gestüt Lewitz i Tyskland och köpte fyra unghästar. En femte kom också med i transporten, ägd av Schockemöhle.
– Dessa fem, plus ett dussin andra hästägares unghästar rider jag nu och utbildar. Det är fantastiska hoppare allihop, den ena finare än den andra.

Det är dessa fem- och sexåriga hästar som är Emmas framtid. Men tills de är gamla nog att gå de stora klasserna har Emma fyra ”vuxna” hästar: Benedetto, 9, Le Jardin, 12, Care for Me, 8, och Corall, 8. Det fanns en femte, Obelix, men den store valacken rids numera av Jacob Hellström.
– Jag föreslog detta för ägaren, Obelix är en killhäst. Nu ska det bli kul med de resterande fyra jag har. Jag har tränat ordentligt i vinter för Peter Eriksson och detta är vår säsongsdebut, sa Emma.

Efter två dagars tävlande har det sannerligen blivit en debut med mersmak, seger i 1,30-klass med Le Jardin på torsdagen och seger (delad med Niklas Arvidsson) i 1,35 med Coralle på fredagen.
Och apropå Peter Eriksson, OS-lagsilvermedaljören, VM- och EM-ryttaren visade att takterna sitter i. Med sin hingst Al Cendo vann hann fredagens 1,45-hoppning och slog alltid snabbe Niklas Arvidsson på Click and Cash.
– Jag är så fantastiskt glad. Det här är det bästa Al Cendo gått, någonsin, sa Peter.
– Jag har jobbat honom i vinter, gjort lite ”Cardento-övningar”, alltså teknikträningar, och nu hoppade han koncentrerat och kvickt.

Peter, 56, har fått klartecken att starta i de internationella hoppningarna i Borås andra veckan i mars. Går det bra där kan han bli uttagen till Scandinaviumtävlingarna.
– Det hade varit fantastiskt roligt att göra comeback där!

×