Nätverket Tillsammans Hörby vill hjälpa nyanlända. Jeanette Bengtsson och EvaMärta Granqvist är två av initiativtagarna till nätverket. Här ses de tillsammans med Hörby kommuns flyktingsamordnare Camilla Hindersson.

Vill motverka rasism och hjälpa nyanlända

HÖRBY Ett nätverk har bildats i Hörby för att motverka rasism och hjälpa nyanlända in i samhället.
– Det finns för mycket rädsla och okunskap. Det som är annorlunda är inte farligt per automatik. Man måste våga mötas, säger EvaMärta Granqvist, en av initiativtagarna.

För ett par veckor sedan blev det högljudda protester på Georgshillsskolan när det blev känt att tio ensamkommande flyktingbarn i tonåren skulle ha sin språkintroduktion där.
Det hölls protestmöten och en del föräldrar till skolbarnen på Georgshill sade öppet att de inte ville ha de ensamkommande barnen på skolan och att de var oroliga för sina egna barns säkerhet.

Jeanette Bengtsson, som själv har barn på skolan, var med på ett par av mötena och blev förfärad över det kompakta motstånd som fanns mot de ensamkommande barnen.
– Jag blev livrädd när jag hörde de andra föräldrarnas inställning till barn och ungdomar. De å sin sida tyckte att vi var otroligt naiva som inte såg farorna, säger Jeanette.
Som en motreaktion beslutade sig några Hörbybor för att starta ett lokalt nätverk för att jobba mot rasism och fördomar, och hjälpa flyktingarna in i samhället.
Tillsammans Hörby är namnet på nätverket, som är en del i en rikstäckande rörelse uppbackad av Expo.

Intresset för att vara med är stort. Ett 40-tal personer har redan förklarat att de vill vara med och hjälpa till, och har bland annat skrivit under debattartikeln ”Det finns inget att vara rädd för”, som publicerades i Skånskan nyligen.
– Anledningen till att vi bildade nätverket är att vi märkte att det finns ett sånt otroligt motstånd till flyktingar. Det finns för mycket hat och motståndarna hördes mer än vad vi gjorde, säger Jeanette Bengtsson.

EvaMärta Granqvist säger att Tillsammans Hörby vill förmedla kunskaper och förståelse för att människor är olika och skapa mötesplatser som underlättar integrationen.
– Tillsammanskapet på riksnivå tillhandahåller arbetsmetoder för att stärka den lokala sammanhållningen och arbeta mot rasism. Det är för mycket rädsla och okunskap. Vi vill undvika en diskussion kring ”vi och dem”. Alla är välkomna att vara med i nätverket, säger EvaMärta Granqvist.

– Vi har inte startat det här för att gå emot människor, utan för att få med oss så många som möjligt. Det är jättemånga som har börjat reagera mot den fientliga tonen, och många goda röster har börjat höras, skjuter Jeanette Bengtsson in.

Tillsammans Hörby hoppas få med sig många frivilligarbetare och föreningar i satsningen.
Flyktingsamordnaren i Hörby kommun, Camilla Hindersson, välkomna initiativet.

– Kommunen behöver civilsamhället och de idéburna organisationerna för en god integration. Det är viktiga nätverk för oss. Det är redan många frivilliga i Hörby som hör av sig till oss och vill hjälpa till. De vill vara allt från kontaktpersoner till flyktingarna till fikavänner och språkvänner, säger Camilla Hindersson.

Högst upp på önskelistan för det nybildade nätverket är en lokal i Hörby där man kan hålla sina aktiviteter och bjuda in både nyanlända och andra Hörbybor till olika träffar.

– Vi hoppas på hjälp från kommunen att hitta en bra lokal, som kan fungera som en träffpunkt. Där man kan erbjuda kaféverksamhet, läxläsning, handarbete och andra kreativa aktiviteter som leder till att Hörbybor, äldre som yngre, nyanlända och andra kan mötas under enkla och trevliga former.

– Många av de mest oroliga föräldrarna har inte ens träffat de ungdomar som de säger sig vara rädda för. Därför behövs en träffpunkt för alla, och de nyanländas språkträning kommer på köpet, säger EvaMärta Granqvist.
– Idéer saknas inte, tillägger hon.

En öppen Facebookgrupp har öppnats under rubriken ”Tillsammans Hörby” där det finns mer information om nätverkets planer och program
– Vi tänkte starta upp med en mingelkväll längre fram, där alla som vill vara med är välkomna, säger EvaMärta Granqvist.

Dagens fråga

Följer du fotbolls-VM?

Loading ... Loading ...
×