Svaneholm får övervakningskameror inför att Gryningspyromanen släpps. Foto: Adam Svensson

Svaneholm övervakas när pyromanen släpps

Skurup Svaneholms slott får kameraövervakning för att höja brandsäkerheten. Anledningen är att Gryningspyromanen snart släpps ur fängelset.
– Det finns i bakgrunden en del hot från hans sida, säger en källa.

Flera kameror har redan satts upp på Svaneholms slott och man väntar nu på tillstånd från länsstyrelsen för att få börja använda dem. Och de senaste månaderna har man gjort flera säkerhetshöjande åtgärder på slottet, berättar en källa för Skånska Dagbladet.

– Vi har lyft brandskyddet till stora delar. Vi vill bli av med brandrisken, säger källan.
Bakgrunden är att den så kallade gryningspyromanen inom kort kommer att släppas ur fängelset.
– Det finns i bakgrunden en del hot från hans sida, medger källan.
Ulf Borgström, känd som Gryningspyromanen, har figurerat i utredningar kring ett stort antal anlagda bränder runtom i Sverige.

Ett flertal av dessa har också inträffat i sydöstra Skåne – och ofta har det varit olika typer av kulturbyggnader som har brunnit.
I juni 2011 dömdes han till åtta års fängelse för mordbrand när han satte eld på ett bostadshus i Ystad den 2 december 2010.
Innan Ulf Borgström blev tagen för branden i Ystad ska han också ha uttryckt hot mot Svaneholms slott. Tidigare säkerhetschefen och nuvarande kommunjuristen i Skurups kommun, Bengt Hagberg, bekräftar det tidigare hotet:
– Ja, men det är andrahandsuppgifter. Jag har inte hört det direkt från honom. Det sattes in vaktbolag då, men det är naturligtvis en tidsbegränsad åtgärd, säger han.
Bengt Hagberg, som har ”haft mycket med Ulf Borgström att göra” berättar också att han typiskt inte namngav några byggnader han tänkte bränna ner.

Men när nu Ulf Borgström är på väg att släppas från fängelset valde Svaneholms slotts andelsförening att ta in professionell hjälp för att se över brandsäkerheten. Förbättringar har skett på flera olika sätt med bland annat en sektionsindelning av slottet för att hindra en eventuell brand från att sprida sig.
När nu Ulf Borgström släpps innebär det inte självklart att han rör sig neråt Skåne igen, berättar Bengt Hagberg.
– Hatet just för stunden riktar sig nog mer mot Kriminalvårdens personal, säger han.

Dagens fråga

Följer du fotbolls-VM?

Loading ... Loading ...
×