Syndagogan i Malmö har preiodvis varit bevakad av polisen men har nu fått kameraövervakning. ARKIVBILD

Delade meningar om antisemism i Malmö

MALMÖ Skådespelaren Kim Bodnias uttalande om antisemitismen i Malmö har fått både en talesperson för Judiska församlingen och flera politiker att reagera.

– Malmö är inte mer antisemitiskt än andra större städer som Köpenhamn eller Stockholm. Vi menar att det är olyckligt att det blir för många generaliseringar och att stan har fått en alltför negativ stämpel, säger Freddy Gelleberg, vice ordförande i Judiska församlingen.
I en debattartikel i Expressen skriver han att det finns flera sidor av saken. Kim Bodnia sa i israelisk tv att det inte kändes bekvämt för honom att vistas i Malmö som jude. Skådespelaren har dock aldrig varit i kontakt med Judiska församlingen för att få deras syn på saken.

– Ryktet om att många judar lämnar Malmö på grund av antisemitismen stämmer inte. De unga familjer som har sökt sig till Stockholm har gjort det på grund av jobb och karriär och att det finns en större judisk församling där.
– Vi ser också många judiska far- och morföräldrar som gått i pension och lämnar församlingen för att flytta närmare sina barn och barnbarn. Det händer i ett flertal små judiska församlingar runt om i världen, påpekar Freddy Gelleberg.

Han förnekar inte att judar i Malmö då och då utsätts för antisemitism i form av kommentarer från omgivningen. Speciellt gäller det rabbin Shneur Kesselman, som flera gånger också har attackerats fysiskt. Det kan också bli värre vid olika händelser i Mellanöstern.
– Men vi har även märkt av en positiv förändring. I dag har vi en öppen och ärlig dialog med alla ledande politiska partier i Malmö. Kommunledningen vill förbättra relationen till vår församling och vi har regelbundna möten, berättar Freddy Gellberg, när Skånskan ringer upp honom.

Han pekar också på den utbildning om antisemitism som pågår i skolorna. Dessutom har Malmös Judiska informationscentrum kunnat öppnas tack vare stödet av Malmö stad.
– För att komma någonstans i Malmö behövs dialog och öppenhet. Många som är öppet hatiska mot judar kanske aldrig har träffat en vanlig judisk Malmöbo, säger Freddy Gellberg.
Därför oroas han över den politiserade diskussion som skådespelarens uttalande nu har lett till och vill inte bidra till förenklingar och generaliseringar som kan förvärra situationen ytterligare.

Efter Kim Bodnias uttalande har både lokalt engagerade moderater och socialdemokrater gett sig in i debatten.
Moderaterna Björn Olsson från Malmö och författaren Johanna Schreiber från Stockholm skriver i ett debattinlägg att judehatet i Malmö håller på att segra på grund av att kommunledningen inte agerar och att många flyttar ifrån stan.
Kommunalrådet Andreas Schönström (S) påpekar också i sitt debattinlägg att Malmö arbetar hårt för att alla ska känna sig trygga i stan, bland annat genom dialogforum för de största religionerna, språkkaféer för nyanlända där de olika församlingarna är med och det nämnda judiska informationscentrat.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×