Elever från Hörby Yrkesgymnasium ska tävla i SM för unga maskinförare. Främre raden: Heidi Svensson, Andreas Magnusson, Kevin Törnqvist, Rasmus Månsson, Niclas Jonsson och rektorn Peter Svärd. Bakre raden: läraren Thomas Blad, Hannes Olsson och Lukas Molin. I förarhytten sitter Andreas Nilsson. Foto: Jonas Karlsson

Elever från Hörby till final i maskinförar-SM i Säffle

HÖRBY I maj samlas tävlande från tolv av landets gymnasieskolor i Säffle för att göra upp om vem som har de bästa unga maskinförarna i landet.
Bland finalisterna finns bland annat elever från Hörby Yrkesgymnasium, som var den enda skolan i Skåne som kvalificerade sig till SM-finalen.

I bygghallen på industriområdet i Hörby är några av eleverna sysselsatta med att lägga sten i olika formationer när SkD kommer på besök.
Stensättning är ett av de tillval som ungdomarna som går på bygg- och anläggningsprogrammet, med inriktning mot anläggningsförare, kan göra.
Parallellt med kursen i stensättning pågår förberedelserna inför SM-finalen i Säffle den 13-14 maj för unga maskinförare.
Tolv skolor från hela landet har kvalat in till tävlingen, och bland finalisterna finns bland annat Hörby Yrkesgymnasium.
– Det är tolv lag som ska tävla. Uttagningarna har gjorts med hjälp av teoriprov. Vi är den enda skolan från Skåne som är med. Det visar att vi och eleverna gör rätt saker, säger rektorn Peter Svärd.

Det är första gången som Hörby Yrkesgymnasium är med i tävlingen.
– När vi var med i EM i stensättning i fjol fick vi reda på att det finns en tävling för unga maskinförare också. Så vi anmälde skolan till tävlingen.
I teoriprovet räknas hela klassens resultat in, men i finalen i Säffle i maj är det bara tre elever som får tävla.
– Det kommer nog att utkristallisera sig efterhand vilka som ska vara med och tävla. Hela klassen kommer att åka med upp till Säffle, säger läraren Thomas Bladh.

Grävmaskin band, grävmaskin hjul och lastmaskin är de klasser man tävlar i under SM-finalen. Ett antal precisionsmoment ska klaras av under tävlingarna, som brukar samla storpublik.
– Eleverna får göra ett nytt teoriprov när de kommer upp till Säffle. Provet görs på tid. Ju bättre tid, desto bättre utgångsläge i finalen. Sedan lottas det vilka maskiner man får köra under tävlingen, fortsätter Thomas Bladh.

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×