Utlandsfödda största gruppen arbetssökande

Opinion

I februari förväntas utlandsfödda gå om svenskfödda som den största gruppen bland arbetssökande. Främst är det personer av utomeuropeisk härkomst som har problem att komma in på arbetsmarknaden. En del av problemet är matchning: de har inte rätt kompetens för lediga tjänster som utannonseras, som kräver hög akademisk utbildning.
Tråkigt nog handlar det med största sannolikhet också om medveten eller omedveten rasism eller tveksamhet inför att anställa någon som man är rädd för att inte förstå sig på. Även de som utbildar sig i åravis till sådant som arbetsmarknaden ropar efter, som ingenjörer, har svårt att få arbete. Tyvärr verkar det som att det ibland räcker att ha ett ”konstigt” efternamn för att ditt cv ska läggas i fel hög.
LO vill inte att nyanlända ska få det lättare att ta sig in på den ökänt svåra svenska arbetsmarknaden. Då får man i framtiden vara beredd på att SD-sympatierna ökar hos medlemmarna, som kommer att undra varför de ska betala för att utlandsfödda ska gå på socialbidrag i 10 år, vilket är vad som händer om man har kvar det nuvarande systemet.
Svenska arbetsgivare måste bli bättre på att förutsätta att utlandsfödda kan göra en klass- eller utvecklingsresa om de får börja på enklare jobb med lägre löner: språket blir bättre om man får öva sig, om man börjar på en tjänst som inte kräver högre utbildning kan man förvärva kunskaper som sedan leder till befordran.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×