– Kalle är det bästa som har hänt mig här, säger 85-åriga Gertrud Andersson (till vänster). Det får Kalle ofta höra när han är ute på uppdrag som vårdhund i Tomelilla. Foto: Jari Markkanen
Vårdhundförare Victoria Clarin arbetar tillsammans med Kalle på olika vårdenheter i Tomelilla.
Kalle är en certifierad vårdhund. Bara 20 procent klarar kraven som Vårdhundskolan ställer på vårdhundar.

Kalle en älskad gäst

Brösarp Vårdhunden Kalle lägger huvudet i 85-åriga Gertrud Anderssons knä.
– Kalle är det bästa som har hänt mig här, säger hon och smeker ömt Kalles huvud.
Han vet hur han ska få seniorers hjärtan att smälta för honom.

Vårdhunden Kalle

Ålder: 5 år i mars.
Yrke: certifierad vårdhund, jobbet är det främsta intresset.
Familj: två familjer, hos kollegan Victoria Clarin och hos hennes dotter My.
Hobby: styrketräning med en weight bag
Övrigt: tittar gärna på tv.

Kalles uppsyn är lite sorgsen men avvaktande och iakttagande som om han vill känna av vilka seniorer på äldreboendet Brinkehem behöver hans uppmärksamhet för ögonblicket.
– När en kvinna på boendet hade smärtor i benet värme Kalle den med sin kropp som om han var medveten om smärtorna, säger vårdhundförare Victoria Clarin.

Kalle uppfyller med bravur kravet att sprida glädje och entusiasm som ställs på vårdhundar på äldreboenden och LSS-boenden. Det bekräftar ett gäng äldre kvinnor på Brinkehem. De säger: Vi behöver Kalle här. Han är som ett ljus i vår tillvaro.
– Den här sociala och kognitiva förmågan kan man inte träna in hos hundar, den måste finnas med från början, förklarar Victoria Clarin.
– Han kan vara livligt i sitt förhållande till personalen och mig, men bland de boende är han sansad och har total fokus på sitt jobb.

Det var en tillfällighet som Kalle blev vårdhund. När Victoria Clarins hund inte klarade utbildningen på vårdhundskolan fick hon låna sin dotter Mys hund.
I augusti 2014 började Kalle sin 20 veckor långa praktik på Brinkehem och blev därefter en certifierad vårdhund, en av de 20 procent som klarar den utbildningen.
– Enhetschefen Annika Sjöstedt tyckte att Kalle åstadkom en sådan stor positiv förändring på boendet att han anställdes. Han tjänst är på 50 procent, mer får inte en vårdhund jobba, berättar Victoria Clarin.

Sedan februari i fjol arbetar Kalle som vårdhund på äldreboendena Brinkehem och Norrevång och LSS-boendena på Nybogatan och Brandkårsgatan i Tomelilla kommun.
– Hundar kan bli utbrända precis som människor, så jag ser till att han får sina pauser och vila trots att han älskar att jobba.
– Fungerar inte Kalle, så är jag utan jobb, det är tack vare honom som mitt vikariat har förlängts till december, påpekar hon.

Victoria Clarin vet vad hon talar om efter att själv har varit utbränd. För fyra år sedan blev stressen på ett behandlingshem för unga för mycket för henne. Genom arbetsförmedlingen fick hon en ettårig utbildning på Vårdhundskolan i Brösarp.
– Om jag inte hade haft Kalle, skulle jag aldrig ha varit där jag är i dag, konstaterar hon.
Kalle har nominerats till Årets lokala vardagshjälte 2015 i södra Sverige. Reslutatet presenteras i februari i Lokaltidningen.
– Kalle är den förste fyrbenta i sydost som nominerats till det, vad jag vet, säger Victoria Clarin och kramar om Kalle som svarar med att slicka hennes kind.

Vårdhunden Kalle

Ålder: 5 år i mars.
Yrke: certifierad vårdhund, jobbet är det främsta intresset.
Familj: två familjer, hos kollegan Victoria Clarin och hos hennes dotter My.
Hobby: styrketräning med en weight bag
Övrigt: tittar gärna på tv.

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×