Svedalas första offentliga toalett ska se ut ungefär så här och placeras på Stortorget.

Offentlig toalett på Stortorget dröjer

SVEDALA Nöden har ingen lag brukar det heta. Fast i Svedala stoppas just nu den offentliga toaletten av lagen.
Ärendet finns hos förvaltningsrätten och Svedala kommun hoppas på ett besked under februari.

Det handlar om en toalettbyggnad med två toaletter som ska placeras på Stortorget i Svedala. Inrättningen ska vara tillgänglig dygnet runt och ge nödiga en chans att utan avgift uträtta sina behov när som helst.
Något som inte är möjligt idag då allmänheten hänvisas till bibliotek, Folkets hus, livsmedelsbutiker med mera. Dessa toaletter är inte tillgängliga dygnet runt men är några av de alternativ som Svedalabor får ta sin tillflykt till i dag.
För snart tio år sedan planerades en toalett på Marknadstorget i Svedala men den ströks av besparingsskäl. Torget renoverades för åtta miljoner kronor men någon toalett fanns det inte pengar till, tyckte beslutsfattarna.

Nu är allt förberett för att sätta upp en toalettbyggnad på Stortorget men byråkratin har satt käppar i hjulet.
Svedala kommun lade ut toalettbyggnaden inklusive driften av toaletten på anbud och beslutade att ge uppdraget till företaget som lämnat det lägsta priset.
– De uppfyllde alla krav för att göra jobbet och vi beslutade att ge uppdraget till dem, förklarar Alf Rasmussen som är projektchef på Svedala kommun. Företaget som inte fick uppdraget begärde en överprövning hos förvaltningsrätten.
Så skedde och förvaltningsrätten beslutade om en rättelse i anbudsutvärderingen. Svedala kommun beslutade sedan att ge jobbet till det andra företaget.

Då begärde företaget som fick uppdraget först överprövning hos förvaltningsrätten och där befinner sig ärendet nu. Företaget menar att anbudstiden gått ut och då kan man inte göra någon ändring i anbudet.
– Nu är frågan om hela upphandlingen måste göras om eller om det var rätt att ge anbudet till det andra företaget. Rättspraxisen är spretande och det verkar inte som om det är någon lätt fråga det här, fortsätter Alf Rasmussen.
Svedala kommun menar att man rättat sig efter förvaltningsrättens dom men det råder det alltså delade meningar om.
– Väntetiden hos förvaltningsrätten är lång eftersom de flesta upphandlingar överprövas numera. Jag stämde av med förvaltningsrätten i förra veckan och vi hoppas på ett besked nu under februari så att toalettbyggnaden kan komma upp till våren.
– För oss som trodde att vi skulle kunna ha toaletten på plats i höstas känns det mycket tråkigt.
Toaletten beräknas kosta 240 000 kronor i drift per år. En byggnad bestående av två toaletter, varav en är handikappanpassad, är vad som väntar.
Men som nämnts får nödiga Svedalabor vänta ett tag till.

Dagens fråga

MFF har inte börjat säsongen som laget hoppats. Tror du fortfarande på guld?

  • Ja, självklart! (44%, 319 Röster)
  • Nej, knappast! (31%, 219 Röster)
  • Jag har aldrig trott på guld. (25%, 179 Röster)

Antal röster: 717

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×