Anställd avstängd för vanvård

Eslöv En kvinna på ett vårdboende i Eslövs kommun fick varken mat eller dryck på 14 timmar. Hon tvingades även ligga i sin säng i nästan ett helt dygn.
En annan blev tvångsmatad tills hon spottade ut maten. Hon fick då höra att hon var en gris.
Efter händelserna stängdes en anställd av.

I november förra året kom det fram att tre stängts av och två omplacerats från Trollsjögården i Eslöv. Anledningen var kränkande behandling av de boende. Det handlade om nio anmälningar av händelser som skett mellan augusti och oktober. Nu har det blivit känt att liknande kränkningar även förekommit på ett annat boende i kommunen.

Det framgår av fyra olika rapporter från november att en i personalen bland annat struntat i att ta upp boende ur sängen, trots att de har rätt till det.
I en av avvikelserapporterna, från den 7 november, står att en kvinna gick och lade sig för att sova middag vid 13.30-tiden. När personen som senare anmälde händelsen frågade om hon och en kollega skulle hjälpa kvinnan upp, innan passets slut, fick hon svaret nej.
Anmälaren uppger att hennes kollega sagt att hon skulle göra det senare. Men dagen efter visade det sig att kvinnan inte alls kommit upp. Hon hade fått sin kvällsmat i sängen klockan 17.30 och nattats därefter.

Det betyder att hon legat i sängen 20 timmar i sträck, och utan mat i 14 timmar.
Samma dag var en anställd i full gång att mata en boende. Kvinnan brukar äta tidigare för att undvika oro vid lunchen. När kvinnan ätit halva portionen ville hon resa sig upp. Den anställde ska då ha hållit ner henne och enligt anmälaren tvingat i kvinnan mat.
När hon till sist spottade ut maten sade den anställde: ”Fy, vilken gris du är”.

I det åtgärdsförslag som kommer med anmälan slås fast att om en brukare vill resa sig under måltiden så är det tillåtet.
Chefen för boendet hade bara haft sitt jobb i två veckor när rapporterna kom och säger sig se väldigt allvarligt på det.
– Vi har påbörjat ett mer aktivt värdegrundsarbete. Vi vill höja kvaliteten och ha mer närvarande chefer på sikt, säger chefen.

Vid ett annat fall, den 4 november, ska den anställde ha låtit en boende ligga i sin säng, fått sin middag där och sedan blivit liggandes. Trots att hon velat komma upp.
Den som gjort anmälan skriver att ”det varit en kultur där någon personal ’lagt’ personer för att de har det bättre i sängen. Bättre för vem är frågan? I detta fall är det ett brott mot boendes egen önskan att komma upp”.

Men chefen berättar att alla anmälningar handlar om samma anställde och att denna är avstängd sedan incidenterna blev kända.

Chefen vill inte säga att det finns en dålig bemötandekultur, men att den anställde kan ha kommit in i ett mönster som varit svårt för arbetsgruppen att bryta.
– Jag vill inte uttala mig om vilket inflytande en enskild anställd kan ha över en grupp. Vi håller på med förhandling om den anställde med facket och vill inte gå in för mycket på detaljer om detta.

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×