Skåne och Blekinge kan bilda storregion

skåne Skåne och Blekinge kan bli en ny region. Det ryktet cirkulerar bland riksdagsmän och i regionen när regeringens utredare snart ska presentera den nya ”regionkartan” för landet.

– Enligt våra källor i riksdagen så förelår regeringens utredare i indelningskommissionen att Skåne och Blekinge bildar en ny storregion, säger regionrådet i opposition Carl-Johan Sonessons (M).
Allianspartiernas högsta ledningar i Skåne har tagit ryktet på allvar och så sent om i tisdags tog gruppledarena ställning för ett nej.
– Vi vill hellre ha kvar Region Skåne som det är. Vi har redan problem som vi måste lösa. Flera mindre landsting har högre kapacitet, vilket talar mot att skapa större regioner, säger Carl- Johan Sonesson.

Under flera år diskuterades sammanslagning av landsdting i Sverige till större regioner. Region Syd skulle omfatta Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Men en majoritet i Region Skåne var emot sammanslagningen och frågan avfördes från dagordningen.

När den nya rödgröna regeringen tillträdde 2014 tillsatte civilminister Ardalan Shekarabi (S) en ny utredning om ny regionindelning. Den här gången är det regeringen och riksdagen som tar beslutet. Regionfullmäktige blir rådgivande. Indelningen ska påbörjas 2019.

Dagens fråga

MFF har inte börjat säsongen som laget hoppats. Tror du fortfarande på guld?

  • Ja, självklart! (44%, 319 Röster)
  • Nej, knappast! (31%, 219 Röster)
  • Jag har aldrig trott på guld. (25%, 179 Röster)

Antal röster: 717

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×