Bjeret i Svedala kommun blir först med en snabbare uppkoppling utanför tätorterna. Mer än 50 hushåll har nu sagt ja till att ansluta sig i Bjeret/Sjödiken och flera andra byar är på gång.

Bjeret först ut med egen fiberanslutning

SVEDALA Bjeret och Sjödiken blir först ut med att kunna erbjuda en snabb uppkoppling utanför tätorterna. Efter ett möte i förra veckan står det klart att ett 50-tal hushåll vill ansluta sig. Därmed blir fibersatsningen av.

– Allting har gått fort och vi har haft ett fantastiskt stöd av Svedala kommuns IT-chef, berättar Alf Dorselius som är ordförande i föreningen Bjeret/Sjödiken i takt med tiden. Vi började arbeta med det här i våras. Nu har man lovat en inkoppling innan sommaren.

Föreningen Bjeret/Sjödiken i takt med tiden arbetar med att utveckla området i en positiv anda. Fiberutbyggnaden är en fråga som känns angelägen och som föreningen lagt ner mycket tid på.
– Vi behövde cirka 43 hushåll för att kunna dra igång och det är vi uppe i nu, fortsätter Alf Dorselius. Nu kommer vi att gå vidare en bit in i de västra delarna av Sjödiken. Det finns ett 80-tal hushåll i området och just nu är vi ett 50-tal som är med.
– En familj som precis varit på semester hörde av sig och ville också vara med. En annan var så tacksam eftersom man länge haft problem med dålig tv-bild. Med fiber kan folk också enklare arbeta hemifrån vilket är betydelsefullt i dag.
När fiberkabeln är på plats blir det möjligt att ansluta både internet, tv och telefon.
Svedala kommuns mål är att 90 procent av alla hushåll och företag ska ha fiber år 2020.
Hastigheten ska vara minst 100 Mbit per sekund. Sedan i våras har kommuninvånarna kunnat anmäla sitt intresse på Svedala kommuns hemsida. Informationen har även blivit tillgänglig för operatörerna och utanför tätorterna är det Zitius och Bredbandsgruppen som är de företag som visat intresse.
– Det är jätteroligt att man kommit så långt i Bjeret. I Aggarp arrangerades också ett möte i förra veckan och även om allt inte är lika klart där ser det positivt ut. För Aggarps del kan det bli aktuellt att ansluta hushåll även på andra sidan av väg 108, kommenterar Mikael Wigerhäll som är IT-chef i Svedala kommun.
– Det är positivt att det rör på sig. Även om vi har webbplatsen där det går att göra intresseanmälan är vi beroende av att det finns en lokal förening eller initiativtagare som driver frågan.
Ett annat område som börjat visa intresse är Hyltarp.
– Vi har haft ett uppstartsmöte i Hyltarp. Det finns också intresse i Krågeholm/Lilla Svedala.
Fiberutbyggnaden pågår fortfarande i Svedala tätort och är inte avslutad där än. Snö och is är inte det optimala vädret för en fiberutbyggnad.

Dagens fråga

Cyklar du till jobbet?

  • Nej (71%, 456 Röster)
  • Ja (29%, 185 Röster)

Antal röster: 641

Loading ... Loading ...

Tv

×