Sven Fornling har boxats sedan tioårsåldern till och från. På senare år har hans fokus och målmedvetenhet blivit allt tydligare. Nu går han mot en världsmästartitel. Foto: Claes Hall
Muhammad Ali, en gigant inom boxningsvärlden, håller ett vakande öga över boxningsringen på KFUM fightzone i Malmö. Foto: Claes Hall
Den dagliga träningen sker på KFUM Fightzone i Malmö tillsammans med tränare Carlos Zuñiga. Foto: Claes Hall
Inom boxningsvärlden går Sven Fornling under smeknamnet ”revisorn från Malmö”. När han inte boxas arbetar han nämligen som revisor.

Revisorn som går på knock

Malmö
Nio matcher som proffs, i mars väntar hans tionde. Däremellan hinner han med några ronder som revisor för att finansiera sin karriär som boxare.
Sven Fornling är Malmöboxaren som siktar mot toppen.

Sven Fornling

Sven Fornling
Ålder: 27 år.
Familj: Tove Fornling Croneman.
Bor: Lägenhet i Malmö.
Antal proffsmatcher: Nio, vunnit alla.
Viktklass: Lätt tungvikt.
Smeknamn som boxare: Revisorn från Malmö.
Plats på världsrankingen: 133
Ingångslåt till matcher: ”Jag byter en hel del och jag tänker väldigt mycket på mina ingångslåtar. Min favorit är nog La bamba med Los Lobos, den är skön. Men skulle jag möta Erik Skoglund hade jag nog valt en Edvard Persson-låt, en riktig Skånevisa”.
Rutin före match: ”Jag vill inte ha för många. Desto fler rutiner, desto nojigare blir jag. Men jag kollar alltid Tjuren från Bronx, en 80-talsfilm, kvällen före match eller samma dag. Det är en bra film och det har det blivit något av en igenkänningskänsla, något mysigt, att ’nu sitter jag här igen och kollar’. Jag slappnar av när jag ser den”.

Det går bra för Malmöboxningen just nu. Flera lokala boxare har seglat upp som lovande namn de senaste åren – en av dem är 27-årige Sven Fornling. Han gjorde sin proffsdebut 2013, sedan dess har han gått nio matcher och vunnit samtliga.
– Jag är en otroligt dålig förlorare. Jag fuskar ofta när jag spelar kortspel och har slutat helt med att göra saker jag är dålig på. Jag spelade Korpenfotboll tidigare men gör inte längre eftersom jag inte klarar av att vara dålig på något inom idrott eller tävling. Jag tycker det är fruktansvärt.
Senast Sven Fornling gick en match var i december förra året. Då slog han ut Gary Abajya på poäng på en gala i Nyköping. Nu lutar det åt ytterligare en match i mars.
– Jag har en på gång som är nästan helt klar, mot Alexander Hagen.
Norrmannen har nio segrar och en förlust bakom sig.
– Jag har sagt att jag vill möta honom. Nu är det upp till honom. Fokus är att en gång för alla göra slut på norska divisionen i lätt tungvikt, säger han kaxigt.

”Jabb, jabb. Igen. Jabb, jabb, höger- vänsterkrok, höger”.
Carlos Zuñiga instruerar Sven Fornling under dagens andra träningspass på KFUM Fightzone i Malmö. Här tillbringar Malmöboxaren stora delar av sin vakna tid. Från att han lämnar hemmet klockan sex på morgonen till att han kommer hem går det 13 timmar. Halva tiden är han Sven Fornling – revisor, halva tiden Sven Fornling – proffsboxare.
– I nio fall av tio tror folk att jag skämtar när jag säger att jag är boxare. De skrattar och säger ’inte en chans’. Men jag kan förstå att de blir chockade, framförallt om de träffar mig i ett sammanhang där jag har kostym och portfölj. Det är ju otippat. Det har hänt att jag kommit till jobbet med en fruktansvärd blåtira, då undrar folk vad man är för en filur.
Fornlings två vitt skilda karriärsval kan tyckas vara varandras totala motsvarigheter, men kanske är det just därför det funkar så bra.
– Det är skönt när jag gjort morgonpasset att sätta mig och tänka på siffror, mata in saker. Ordning och reda.
Men någon tvekan om vad han vill bli världsbäst inom finns inte. Boxningen går först alla dagar i veckan och han har siktet inställt på världsmästarbältet, även om det ligger en bit in i framtiden.

Fornling och barndomsvännen, tillika boxaren, Adrian ”Gäddan” Granat har följts åt genom åren och inledde båda sina boxningskarriärer hemma i Malmö. Numera boxas ”Gäddan” för tyska ECB, som även Fornling gått ett par matcher hos.

I och med att det går så bra för Granat i Tyskland börjar de tyska stallen allt mer få upp ögonen för svenska boxare, menar Fornling.
Men i nuläget är det inte tanke på någon flytt för honom. Han trivs i Malmö och hoppas i stället på stormatcher här.
– Finns det en chans att göra karriär på hemma-plan så gör jag hellre det.
Det är också på hemmaplan som stödet i form av familj och vänner finns.
– Min mamma har lite jävlar anamma i sig. Hon brukar säga till mig: ge honom på truten nu. Pappa är mer den som är nervös, han är orolig för hur det ska gå. Min fru har lärt sig att hantera det. Hon vet att jag inte mår bra om jag inte får boxas. Därför stöttar hon mig, för henne är det viktigare att jag mår bra än att jag gör något annat.
Föräldrarna har haft tid på sig att vänja sig vid karriärvalet.

Han började boxas redan som tioåring. Då var han 1,43 lång och vägde 75 kilo. För hälsans skull behövde han gå ner i vikt. Efter lite diskussioner med sina föräldrar var det hans pappa, Pär Fornling, som öppnade hans ögon för boxning.
– Det var antingen boxning eller bowling. Men min farsa tyckte att det var bättre med boxning om jag ville gå ner i vikt.
Efter ett träningspass var han fast. Det höga tempot på träningarna, människorna och atmosfären gjorde att han varken kunde eller ville släppa det.
– Folk som boxades hade pondus, ett bra självförtroende. Det fastnade jag för. Men jag hade inga tankar i den åldern att jag ville bli världsmästare, eller tävla överhuvudtaget.
Men i takt med att kilona försvann blev hans målmedvetenhet allt tydligare. Som 15-åring gick han sina första matcher. 17 år gammal blev han sydsvensk mästare. Men det var först efter tre-fyra proffsmatcher som Fornling insåg att det är världsmästartiteln han vill åt. Och det är där fokus ligger nu.

Om du får utmana fritt här och nu?
– Erik Skoglund. Det hade varit en höjdarmatch. Framförallt om man hade kunnat få en sån match i Malmö. Det hade varit skithäftigt. Han får ha ögon i nacken, säger Fornling innan han går upp i ringen för att fortsätta träningspasset.

Sven Fornling

Sven Fornling
Ålder: 27 år.
Familj: Tove Fornling Croneman.
Bor: Lägenhet i Malmö.
Antal proffsmatcher: Nio, vunnit alla.
Viktklass: Lätt tungvikt.
Smeknamn som boxare: Revisorn från Malmö.
Plats på världsrankingen: 133
Ingångslåt till matcher: ”Jag byter en hel del och jag tänker väldigt mycket på mina ingångslåtar. Min favorit är nog La bamba med Los Lobos, den är skön. Men skulle jag möta Erik Skoglund hade jag nog valt en Edvard Persson-låt, en riktig Skånevisa”.
Rutin före match: ”Jag vill inte ha för många. Desto fler rutiner, desto nojigare blir jag. Men jag kollar alltid Tjuren från Bronx, en 80-talsfilm, kvällen före match eller samma dag. Det är en bra film och det har det blivit något av en igenkänningskänsla, något mysigt, att ’nu sitter jag här igen och kollar’. Jag slappnar av när jag ser den”.

×