Serietidningen Bamse är speciell såtillvida att den inte innehåller några annonser. – På något sätt tycker jag man har ett ansvar när man vänder sig till barn. Vi vill inte ge dem två eller tre sidor där det står att man kan köpa något annat, utan är privilegierade i att vi kan ge dem 100 procent Bamse. Det är sådana saker, tror vi, som byggt Bamses styrka som varumärke, säger Ola Andréasson, vars favoritkaraktär är Ola Grävling som är baserad på honom själv. Foto: TT
Med den här serien presenterade Bamse sig för första gången för publiken. Det skedde i Allers 1966. Copyright: Rune Andréasson
Bamse och hans vänner, Skalman och Lille Skutt. Copyright: Rune Andréasson

Snäll och stark björn firar femtio tecknade år

Serier Bamse, björnen som är världens starkaste men också en snäll humanist, firar i år 50-årsjubileum. Och han är en pigg och vital jubilar.
– Vi har faktiskt det senaste året en ökande upplaga på vår papperstidning och det är ju lite unikt i tidningsvärlden, säger Ola Andréasson, son till Bamses skapare Rune Andréasson och vd för Bamse Förlaget AB.

Bamse 50 år:
Bamses jubileum firas på flera sätt. Ett jubileumsnummer, som bland annat innehåller den första delen av det första serieäventyret, Bamse och skattkartan, som publicerades i Allers 1966, har redan kommit ut. Till och med den 10 februari visas även en utställning på Seriegalleriet i Stockholm med Rune Andréassons originalsidor till de första äventyren. I april är det premiär för en ny barn- och familjeföreställning, Bamse på turné, som börjar på Stockholm Waterfront och sedan går vidare i en turné över landet. Då möter Bamse, världens starkaste björn, Magnus Samuelsson som är världens starkaste man. Bamses värld på Kolmården uppmärksammas också 50-årsjubileet och på juldagen är det premiär för den andra biofilmen om Bamse, Bamse och häxans dotter, för att nämna en del av aktiviteterna.
Bamsetidningen, som getts ut sedan 1973, läses i dag av mer än 100 000 barn var tredje vecka.
Det finns ett stort samlarintresse kring Bamse. På internet finns Bamsesamlarna.com, där man kan registrera sin samling samt även köpa/sälja Bamsetidningar och andra Bamseprylar. Riktpriset för ett exemplar av den allra första Bamsetidningen, nr 1 1973, i perfekt skick är 15 000 kronor.

Redan på 1940-talet började Rune Andréasson rita serier med nallebjörnar, men det var först 1966 som Bamse, björnen som blir världens starkaste när han får farmors dunderhonung, presenterade sig för allmänheten. Först syntes han i svart-vit version på film och som seriestrippar i Allers men sedan 1973 har han haft ett eget seriemagasin.
För Ola Andréasson är Bamse så mycket mer än ett arbete.
– Jag är född 1961 och min pappa ritade den första Bamseteckningen 1962 så man har ju vuxit upp med honom. Han har blivit som en familjemedlem. Samtidigt, när man arbetar med honom är han mer ett varumärke. Så det är en kombination av bror och varumärke, säger han om sin relation till Bamse.

Egentligen hade Ola Andréasson inte alls planerat att ägna sitt yrkesliv åt Bamse.
– Jag började december 1983. Jag var 22 år gammal och jobbade som djurskötare, men så skulle jag komma hem och jobba över vintern, för de hade så mycket att göra. Ja, det blev en jättelång vinter, för jag är kvar ännu, säger Ola Andréasson, som numera är 55 år gammal.

Vad är det som hållt dig kvar?
– Det har ju varit roligt och stimulerande att arbeta med det. Det är ju ett familjeföretag där besluten tas vid kaffebordet så det blir som en del av familjelivet. Ungefär som om man skulle vara lantbrukare.
Så var det dock inte under Olas uppväxt.
– Pappa jobbade alltid, han började sju på morgonen och arbetade till halv åtta på kvällen. Jag vet när han fyllde 65 år lovade han min mamma att han skulle vara ledig varje söndag. Det gick bara två veckor sedan visste han inte riktigt vad man gjorde när man var ledig, så då gick han in och jobbade. De här historierna har heller inte skapats genom att hela familjen sitter tillsammans utan det har varit en stängd dörr och en skylt på dörren som det stod ”stör ej” på som han ritat. Det var en väldig arbetsdisciplin.

Trots att Rune Andréasson gick bort 1999 svävar hans ande fortfarande över verksamheten.
– Jag och min bror jobbade väldigt tätt med pappa i många år så han finns med i alla beslut om vad vi ska göra eller inte göra; vad han hade tyckt om olika saker, säger Ola Andréasson.
Sedan 1990 är det Egmont som gör själva Bamsetidningen, men familjen Andréasson, förutom Ola arbetar hans storebror Dan också med Bamse, är fortfarande väldigt involverade i den lilla björnen.
– Vi godkänner i princip allting som rör Bamse, från minsta lilla prenumerationstalong. Vi pratar med Bamseredaktionen varje vecka och har möten en gång i kvartalet om vart vi ska gå och vilka teman vi ska ha. De kan liksom inte ha ihjäl figurer eller så där, säger Ola Andréasson.

Bamse har varit angelägen i 50 år. Hur har ni lyckats med det?
– Vi i familjen har alltid varit samhällsengagerade, intresserade av politik och samhälle och har följt med i vad som händer. När man har möjligheten att nå många barn vill man samtidigt lära dem något, även om det primära är att roa dem, så klart.

Finns det något gräns för vad Bamse kan engagera sig i?
– Nej, det finns det inte. Det enda vi aldrig tagit upp riktigt är döden, men det kan nog komma någon gång, på något sätt.

Flyktingsituationen i världen, är det ett Bamseämne?
– Det har vi haft med sedan 80-talet, med jämna mellanrum. Just det här akuta, med att man ska legitimera sig vid gränsen, tar vi inte upp men problemet i stort, med att folk inte kan bo kvar utan tvingas fly, kommer vi alltid att ta upp, säger Ola Andréasson.

Om ytterligare 50 år – finns Bamse kvar, tror du?
– Om det finns papperstidningar är inte så säkert, men Bamse som varumärke och figur kommer säkert att finnas kvar på något sätt.

Bamse 50 år:
Bamses jubileum firas på flera sätt. Ett jubileumsnummer, som bland annat innehåller den första delen av det första serieäventyret, Bamse och skattkartan, som publicerades i Allers 1966, har redan kommit ut. Till och med den 10 februari visas även en utställning på Seriegalleriet i Stockholm med Rune Andréassons originalsidor till de första äventyren. I april är det premiär för en ny barn- och familjeföreställning, Bamse på turné, som börjar på Stockholm Waterfront och sedan går vidare i en turné över landet. Då möter Bamse, världens starkaste björn, Magnus Samuelsson som är världens starkaste man. Bamses värld på Kolmården uppmärksammas också 50-årsjubileet och på juldagen är det premiär för den andra biofilmen om Bamse, Bamse och häxans dotter, för att nämna en del av aktiviteterna.
Bamsetidningen, som getts ut sedan 1973, läses i dag av mer än 100 000 barn var tredje vecka.
Det finns ett stort samlarintresse kring Bamse. På internet finns Bamsesamlarna.com, där man kan registrera sin samling samt även köpa/sälja Bamsetidningar och andra Bamseprylar. Riktpriset för ett exemplar av den allra första Bamsetidningen, nr 1 1973, i perfekt skick är 15 000 kronor.

×