Anna Lagerquist njuter av tillvaron i Lugi. Foto: Ola Selby

Anna Lagerquist styr Lugi

lund Lagom till elitserie-premiären gjorde Anna Lagerquist comeback efter korsbandsskadan som höll henne borta i nästan ett år.
En halv säsong har gått sedan dess och Lugis försvarsgeneral har presterat så bra att röster har höjts för att få in henne i landslaget.
– Det hade varit jätteroligt att bli uttagen men sedan jag skadade mig har mitt fokus bara varit på att vara en bra lagkapten i Lugi, säger Lugis ödmjuka 22–åring.

Unga Lugi har, trots skador, stormat fram i Elitserien där man ligger fyra efter 14 omgångar. Lugi har byggt succén på ett ramstarkt försvar och inget lag har släppt in färre mål under säsongen.
Största anledningen är försvarsgeneralen Anna Lagerquist, en benämning hon inte riktigt är bekväm med.
– Jag känner igen mig i beskrivningen men jag vill ändå se mig själv som en tvåvägsspelare.
– Men jag förstår att det blir fokus på det eftersom jag fått spela mycket försvar ändå sedan Dragan (Brljevic, Lugi–tränaren) flyttade upp mig för sex säsonger sedan. Det är nu på senare tid som jag fått spela mer framåt, innan dess spelade jag nästan enbart försvar.

Var ligger dina styrkor som handbollsspelare?
– Jag är bra på att läsa spelet både framåt och bakåt. Om en spelare rör sig på ett visst sätt så vet jag var jag ska ställa mig för att få bästa resultat. När det gäller spelet framåt är jag ju inte den största mittsexan så jag har alltid ryckt fram i luckor istället för att stå stilla och spärra.

Den 19 november 2014 var olyckan framme, Anna Lagerquists främre korsband gick av i samband med Europa-matchen mot Rocasa. Det innebar en lång rehabperiod.
– I början av skadeperioden var det väldigt tufft eftersom jag visste att jag skulle vara borta länge.
– Men jag bestämde snabbt att jag skulle utnyttja skadetiden till att ta en paus från handbollen lite. Jag hade ändå spelat i Elitserien sedan jag var 16 år och det blir lätt att man kör på år efter år utan tid att reflektera, säger hon och fortsätter:
– Det var skönt att ha tid för eftertanke och att hinna sakna handbollen lite. Jag tror att pausen var väldigt nyttig och bra för mig.
22–åringen var inte tillbaka i spel förrän elitseriepremiären mot BK Heid. Efter det har det, minst sagt, gått bra för mittsexan. Lagerquist ligger högt upp i den prestigefyllda MEP–listan, har endast dragit på sig två utvisningar trots full speltid i försvaret och dessutom varit en skicklig avslutare där 74 procent av skotten suttit i nätmaskorna.
– Jag är absolut nöjd med att 74 procent av avsluten sitter. Jag har utvecklats på många plan nu när jag fått mer speltid även framåt.
– När det gäller utvisningar har jag haft ovanligt få, det handlar om att jag spelat längre bak i vårt offensiva försvar och inte hamnat i lika många en-mot–en situationer.

När Skånskan träffade Dragan Brljevic tidigare i januari var Lugi–tränaren inte sen med att hylla sin lagkapten och menade att Lagerquist borde vara given i landslaget.
”Anna är Sveriges bästa försvarsspelare, enda anledningen till att hon inte är med är att de som bestämmer tycker att hon är för kort”.
– Dragan gillar att säga saker, skrattar Anna.
– Men det är så klart jättekul att han tycker att det går bra. Jag har inte haft fokus på det sedan skadan utan jag vill bara göra så bra ifrån mig som möjligt i Lugi.

Är det inte fel fokus från landslagsledningens sida om det stämmer att längden har stor betydelse?
– Jag tycker själv att jag som är 1.75 cm är lång men när jag kom med på riksläger fick jag höra att jag är för kort. Det känns som ett gammaldags tänk att mittsexor ska vara tunga, långa och kunna spärra. Handbollen utvecklas och många mindre och snabbare spelare kan istället ta sig förbi sina försvarare.

Dragan verkar ju onekligen tycka om dig. Är det ömsesidigt?
– Självklart, vi har haft en bra relation från början. Han har varit en trygghet för mig och han har gjort mig till den spelare jag är idag. Han har alltid ställt upp för mig och alla andra i laget. Dragan är otroligt omtänksam.
Anna Lagerquist gör i och med årets säsong sin sjätte säsong i Elitserien. I unga Lugi är 22–åringen en av de mest rutinerade.
– Jag känner mig gammal, framförallt i vårt unga lag. Men det är bra att kunna bidra med rutin. Jag har alltid spelat här och alltid trivts. Att ha Dragan som tränare betyder också mycket.

Annas kontrakt med Lugi går ut efter säsongen. Men alla Lugi–supportrar ser ut att kunna andas ut när det gäller lagkaptenen. Tankar om att bli proffs finns där, men hjärtat för Lugi är stort.
– När jag var yngre handlade det mer om att bli proffs, det kanske inte är lika brinnande nu som det var för några år sedan.
– Klart att jag fortfarande tänker på det med jämna mellanrum och det hade varit jättehäftigt men jag tar det som det kommer. Jag trivs otroligt bra i Lugi, avslutar Anna Lagerquist.

×