Fyra Ystads IF-talanger hade äran att få en plats i den allra första landslagssamlingen för Sveriges pojkar födda 1998/99. Från vänster: Måns Landgren, Freddy Andersson, Simon Källström och Oliver Fält. Foto: Jonny Nilsson
YIF:s sportchef Marcus ”Mackan” Lindgren har en tränarroll i det svenska U18-landslaget i handboll. Här i samspråk med den ytterst ansvarige, förbundskapten Jerry Hallbäck från HK Aranäs, under samlingen i Ystad Arena i går. Foto: Jonny Nilsson

Ystads talangfabrik fortsätter att leverera

HANDBOLL Ystads talangfabrik fortsätter att producera handbollsspelare av högsta klass. I Sveriges nya U18-landslag, vars urpremiärtrupp i dagarna tre har sin allra första samling, ingår fyra spelare från Ystads IF.

– Och fler knackar på dörren, påstår Marcus ”Mackan” Lindgren, stolt sportchef i YIF och tillika en av ledarna i Sveriges nya U18-landslag.
Strax efter lunch på onsdagen strålade förbundskapten Jerry Hallbäck och hans 21 spelare starka i U18-trupp, med killar födda 1998/99, samman i det här landslagets allra första samling. Någonsin.

Gallringen har gått från klubb- och distriktslag via olika riksläger till en uttagning av en första landslagstrupp. Jerry Hallbäck, till vardags tränare i elitserietillhörande HK Aranäs och pappa till den i år i Ystads IF spelande 96:an Anton Hallbäck, är mannen som fått förtroendet att leda landets bästa 98/99:or.
– Jag blev tillfrågad och tackade ja. I uppgiften ingick att sätta ihop ett ledarteam, berättar han.

En av dem som Hallbäck valde till en av sina närmaste medarbetare var sportchefen i Ystads IF:s handbollsfabrik, Marcus Lindgren.
– Kul att få representera ett svenskt landslag, medger ”Mackan” med stolthet i röstläget.
– Och ett rätt bra break från YIF-handbollen.
I april 2014 hade 98-gänget sitt första riksläger.
– Då var de 65 spelare. Även på 99:orna första riksläger var 65 spelare med. 21 av dessa 130 spelare har nu valts ut till att vara med här, upplyser Jerry Hallbäck.
För fyra av spelarna i den 21 man starka U18-landslagstruppen var det hemmaplan som gällde på premiärsamlingen.

Freddy Andersson, Simon Källström, Oliver Fält och målvakten Måns Landgren har nämligen alla Ystads IF som klubbadress.
Till samlingen kom de dagen efter att blott två år äldre klubbkompisen Lukas Nilsson signerat ett proffskontrakt med Kiel i den tyska Bundesligan.
– Det är klart att sådant sporrar. Jättekul för Lukas, min kusin för övrigt, och en morot för mig. Kan han så kan väl jag. Lite så tänker man. Klart man hoppas ta samma väg, medger Måns Landgren, målvakten som redan hunnit elitseriedebutera med YIF.
– Tre minuter mot Aranäs, upplyser Måns.
I går hade han sällskap i Ystad Arena av klubbkompisarna Freddy Andersson, Oliver Fält och Simon Källström.
– Fler knackar på dörren. Allt som allt har vi 14-15 spelare i YIF som är aktuella för de olika ungdomslandslagen, hävdar Marcus Lindgren.
Han ingår nu i ledarstaben för det landslag som har som slutmål att gå långt i U18-EM i Kroatien i augusti.

– EM? Ja, gärna. Det hade varit roligt att få komma med där. Men vi är tre bra och jämna målvakter, så vi får väl se hur det går, spekulerar Måns Landgren.
Innan EM i sommar ska U18-landslaget medverka i ett par träningsturneringar.
Frågan är då om det i truppen finns någon ”ny Lukas Nilsson”.
– Flera har potential att bli bra elitseriespelare. Men samma snabba utvecklingskurva som Lukas Nilsson haft är det inte många förunnat att få. Kim Andersson och Oscar Carlén är väl de två som tagit samma snabba kliv, funderar Jerry Hallbäck.
Lukas Nilsson, Kim Andersson, Oscar Carlén, målvakts-Andersson, Niclas Ekberg, Fredrik Petersen och Jim Gottfridsson.
Ystads talangfabrik har levererat guldkorn i mängder och fortsätter att göra så.

×