Kustbevakningen, som patrullerar i Öresund, ser allvarligt på uppgifterna om Nationell Framtids verksamhet. Foto: Johan Nilsson/TT

Kustbevakningen känner till nätverket

Öresund Det är ingen hemlighet för Kustbevakningen att Nationell Framtid uppger att de patrullerar i Öresund.

Kustbevakningen, den svenska myndighet som ansvarar för att patrullera i Öresund, säger att man inte har stött på Nationell Framtid under tiden som de uppger att de har haft verksamhet i Öresund. Däremot känner man till dem.
– Vi vet att de har en facebooksida där de uppger att de patrullerar, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Hur har ni fått information om nätverket?
– Vi är en myndighet som befinner oss till sjöss och samtalar med sjöfolk. Information plockas upp här och var och i vissa fall kan vi sätta den informationen i operativ nytta. Ju mer man samtalar – ju mer får man veta, säger Mattias Lindholm.
Men det finns inga händelserapporter hos Kustbevakningen där nätverket förekommer.
– En hypotes kan vara att de vill hålla sig undan från oss och då är det inte självklart att vi stöter på dem, säger Mattias Lindholm.
När han tar del av Skånskans uppgifter säger han att han ser mycket allvarligt på det som har inträffat.
– Att man skrämmer och skärrar upp folk till sjöss är inte bra. Inte heller att det görs på ett sätt där de kan uppfattas som en myndighet är något vi ser allvarligt på.

Du säger att ni vet om att de utger sig för att patrullera i Öresund på sociala medier. Är det så att ni följer deras verksamhet?
– I samband med gränskontrollerna arbetar vi med att spana efter trafik i svenskt vatten med migranter som kommer för att på ett olovligt sätt ta sig in i Sverige. Det är vårt fokus. Men det kan också vara så att vi upptäcker fenomen som detta nätverk. Men det är svårt att säga att de har gjort sig skyldig till något – baserat på dessa uppgifterna. Vi har inte sett dem i aktion.

Men har ni sett dem?
– Det kan jag inte svara på. Det är alltid intressant att följa beteenden och händelser angående sjösäkerhet. Om man utger sig för att vara från myndigheter ser vi allvarligt på det eftersom det också kan skada förtroende för de riktiga myndigheterna. Självklart välkomnar vi tips.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×