Kristina Ohlsson. Foto: Thron Ullberg
Kristina Ohlsson. Foto: Thron Ullberg

Kristina Ohlsson sätter skräck i Kristianstad

Skräck I ett villaområde i Kristianstad döljs sjuka hemligheter under den idylliska ytan och i en gammal prästgård i närheten tycks gamla händelser fortfarande ge eko. I sin nya bok Sjuka själar skriver deckare- och barnboksförfattaren Kristina Ohlsson för första gången skräck för vuxna.
– Jag har läst så mycket skräck och sett så mycket skräckfilmer att jag har genren i mig, säger hon.

Kristina Ohlsson om …
… vilka skräckromaner hon helst läser: ”Jag älskar Stephen King och tycker att hans realistiska romaner, som till exempel Lida, är lika otäcka som de orealistiska som Jurtjyrkogården. Sedan tycker jag om Ira Levin och minns verkligen hur det riktigt kröp i kroppen av skräck när jag läste Rosemarys baby. Jag gillar också De som dödar av John Connely.”
… vilka skräckfilmer som är hennes favoriter: ”Här är det också Rosemarys baby. Och så Hide and Seek med Robert De Niro och Omen som jag nog sätter allra högts. Sedan gillar jag delar av Exorcisten medan andra delar får mig att skratta högt. Nyare skräckfilmer har jag svårt för men jag tyckte verkligen om spanska Barnhemmet.”
Kristina Ohlsson i Kristianstad 16/1:
Lördag 16/1 har Kristina Ohlsson en heldag i hemstaden Kristianstad. 11.00 besöker hon Stadsbibliotekest Lilla salen och berättar omsin senaste barnbok Mysteriet på Hester Hill under rubriken ”Varför jag skriver och varför tycker vi så mycket om att läsa otäcka historier”. För barn 9-12 år. 12.00 signerar hon sedan sin senaste roman Sjuka själar på Akademibokhandeln och 14.00 är hon tillbaka på Stadsbiblioteket och Lilla salen och pratar om sjuka själar och om skräckgenren rent generellt.
Böcker av Kristina Ohlsson:
Deckare:
Askungar (2009), Tusenskönor (2010), Änglavakter (2011), Paradisoffer (2012), Davidsstjärnor (2013), Lotus blues (2014), Mios blues (2015)
Barnböcker:
Glasbarnen (2013), Silverpojken (2014), Stenänglar (2015), Mysteriet på Hester Hill (2015)
Övrigt:
Den bekymrade byråkraten (2014),
Aktuell med: Sjuka själar (januari 2016), Zombiefeber (mars 2016).

Efter en traumatisk händelse strax före studenten lämnade Lukas barndomsstaden Kristianstad och sitt gamla liv bakom sig. Tio år senare gör han ett försök att återvända men förstår snart att det fruktansvärda han upplevde varken har lämnat honom eller staden.
Det är långsamt stegrande skräck det handlar i den populära deckare- och barnboksförfattaren Kristina Ohlssons första skräckroman Sjuka själar som kommer ut nu i dagarna. Inte så konstigt kanske när hennes stora favoriter inom genren är klassiska skräckromaner och författare som Stephen King och Ira Levin.
– Jag har valt bort splatter i min roman, förklarar hon. Jag går inte i gång på det själv, det är väl egentligen den enda typen av skräck jag inte går igång på. I stället vill jag skapa skräck med små medel som signalerar att detta kommer att gå illa. Jag vill skapa en känsla av otäckhet som aldrig ska lämna läsaren.

Kristina Ohlsson debuterade som författare 2009 med Askungar, den första boken i hennes serie om den civilanställda utredaren Fredrika Bergman och poliskollektivet runt henne.
Till en början fortsatte Kristina Ohlsson sitt arbete som analytiker på Säpo och sedan som Counter Terrorism Officer på OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) men sedan några år tillbaka är hon författare på heltid.
Sedan debuten har det blivit inte mindre än fem böcker om Fredrika Bergman, två böcker i en serie om advokaten Martin Benner, fyra barnböcker och så Den bekymrade byråkraten där hon skärskådar svensk migrations- och integrationspolitik.
– Det går så fort för mig att skriva och det blir mycket när man skriver tio sidor om dagen, konstaterar hon.
Sjuka själar skrev Kristina Ohlsson redan för några år sedan samtidigt som hon var mitt i arbetet med Lotus Blues, den första boken om Martin Benner.
– Men då skulle ju först Lotus blues ges ut och sedan Mios blues efter det så Sjuka själar fick vänta.

Vad är största skillnaden mellan att skriva skräck och deckare?
– Det är nog just intensiteten i skräckmomenten. Och när man tar klivet från det otäcka till det förskräckliga. Skräck blir det väl egentligen när man lyckas framkalla en känsla av skräck hos läsarna.
Och som om måttstock på den där skräckkänslan använder Kristina Ohlsson gärna sig själv.
– Det är nödvändigt att jag blir rädd, Man måste reagera på det man skriver själv annars vet man inte hur man hittar fram till rätt känsla.

Liksom huvudpersonen Lukas i Sjuka själar är Kristina Ohlsson född och uppvuxen i Kristianstad. Barndomsmiljö har hon använt tidigare i barnboksserien om barnen i Åhus som inleddes med Glasbarnen 2013. Sjuka själar är dock förstå gången Kristianstad och Skåne figurerar i en vuxenbok.
– Kanske var det barnböckerna som öppnade för det men jag har varit ointresserad av att använda Kristianstad som miljö i deckarna eftersom jag egentligen aldrig har varit vuxen där. Men jag är uppvuxen i ett klassiskt villaområde i Kristianstad och det där med villaliv inbjuder till knasiga tankar. Man möter samma grannar varje dag och är nyfiken på varandra, där finns så mycket under ytan. Sedan var det också viktigt för mig att ha med en prästgård och en kyrkogård för att det är så skrämmande platser.
Även om hon inte bor i Kristianstad längre har Kristina Ohlsson familjen kvar där och återvänder flera gånger om året.
– Jag tror jag tänker på miljön här på ett annat sätt när jag inte bor där och är mer mottaglig för sinnesintrycken.

Vad tror du Kristianstadsborna kommer att tycka om att deras stad hamnar i fokus för en så kuslig historia?
– Jag tror att de kommer att tycka att det är kul.

Sjuka själar kommer ut nu i dagarna och samtidigt med lanseringen av den skriver Kristina Ohlsson på en ny bok om Fredrika Bergman för första gången sedan Davidsstjärnor som kom ut 2013.
– Den nya Fredrika Bergmanboken kommer ut tidigast i höst eller i januari 2017. Sedan har jag en barnbok, Zombiefeber, som kommer ut i mars och så ytterligare en barnbok till hösten. Och så ska jag skriva en uppföljare till Zombiefeber som ska handla om varulvar.
Även om hon inledde sin författarkarriär som vuxenförfattare så trivs Kristina Ohlsson väldigt bra med att skriva barnböcker.
– Det är ett så roligt format med kortare historier och färre karaktärer. Och så älskar barnen mina böcker vilket jag inte alls var förberedd på. De har verkligen fått genomslag och nu senast låg tre av den på Svensk Bokhandels barnbokslista. Extra intressant är att den allra första, Glasbarnen, fortfarande ligger högst. Blir du aldrig trött på att skriva?
– Jag har tyckt det varit roligt att skriva sedan jag var sju år och tycker det fortfarande. Och jag skriver hela tiden det jag tycker är kul och för att jag gillar det jag skriver.
Och vad gäller skräck har Kristina Ohlsson definitivt fått blodad tand och lovar att det blir mer i framtiden.
– Jag hade så roligt när jag skrev Sjuka själar så den känslan vill jag gärna tillbaka till.

Kristina Ohlsson om …
… vilka skräckromaner hon helst läser: ”Jag älskar Stephen King och tycker att hans realistiska romaner, som till exempel Lida, är lika otäcka som de orealistiska som Jurtjyrkogården. Sedan tycker jag om Ira Levin och minns verkligen hur det riktigt kröp i kroppen av skräck när jag läste Rosemarys baby. Jag gillar också De som dödar av John Connely.”
… vilka skräckfilmer som är hennes favoriter: ”Här är det också Rosemarys baby. Och så Hide and Seek med Robert De Niro och Omen som jag nog sätter allra högts. Sedan gillar jag delar av Exorcisten medan andra delar får mig att skratta högt. Nyare skräckfilmer har jag svårt för men jag tyckte verkligen om spanska Barnhemmet.”
Kristina Ohlsson i Kristianstad 16/1:
Lördag 16/1 har Kristina Ohlsson en heldag i hemstaden Kristianstad. 11.00 besöker hon Stadsbibliotekest Lilla salen och berättar omsin senaste barnbok Mysteriet på Hester Hill under rubriken ”Varför jag skriver och varför tycker vi så mycket om att läsa otäcka historier”. För barn 9-12 år. 12.00 signerar hon sedan sin senaste roman Sjuka själar på Akademibokhandeln och 14.00 är hon tillbaka på Stadsbiblioteket och Lilla salen och pratar om sjuka själar och om skräckgenren rent generellt.
Böcker av Kristina Ohlsson:
Deckare:
Askungar (2009), Tusenskönor (2010), Änglavakter (2011), Paradisoffer (2012), Davidsstjärnor (2013), Lotus blues (2014), Mios blues (2015)
Barnböcker:
Glasbarnen (2013), Silverpojken (2014), Stenänglar (2015), Mysteriet på Hester Hill (2015)
Övrigt:
Den bekymrade byråkraten (2014),
Aktuell med: Sjuka själar (januari 2016), Zombiefeber (mars 2016).

×