Ken Håkansson är en initiativrik samordnare på Soffta. Han trivs bäst när något hela tiden händer med verksamheten som har omkring 140 besökare varje kväll.Foto: jari markkanen

Full fart framåt på Soffta

TOMELILLA Ken Håkansson, Sofftas nye samordnare, formar fritidsgården till en aktiv, levande mötesplats där ungdomar oavsett social bakgrund kan delta i verksamhetens utveckling.

En mötesplats som får ungdomar att växa i Tomelilla kommun

Hans vision är att skapa ett Möjligheternas hus som i Örebro där alla som arbetar med ungdomar ska samlas under samma tak. Han har nyligen framfört sin vision till kommunens politiker.
Han rivstartade med verksamheten när han blev Sofftas samordnare i augusti förra året.
– Under mina två första veckor åkte jag runt för att prata med kommunens tjänstemän och lärare för att etablera kontakt. Jag gillar att det händer något hela tiden, säger Ken Håkansson.

Han tog också kontakt med fritidsgårdarna i Sjöbo, Skurup, Svedala, Ystad, Simrishamn och Hörby för att få i gång ett nätverk.
– Det har funnits ett nätverk tidigare men i mindre skala, så jag tog bara upp frågan igen och fick ett positivt gensvar, så nu ska vi ha vårt första möte den 4 februari. I nätverket ska vi bland annat utbyta erfarenheter och ge varandra tips om vad som fungerar, förklarar Ken Håkansson.
Förändringarna berör även ungdomarna. De deltar aktivt i fritidsgårdens utveckling i en idéverkstad som kom i gång i september förra året. Hittills har ungdomarna tagit initiativet till en halloweenfest och turnering i fotboll, pingis och biljard.
– Ett gäng ungdomar håller just nu på att skapa ett lan för sportlovet, ett annat ordna en musik- och showkväll, säger han.
– Här säger vi aldrig nej till ungdomarnas idéer, i ställer försöker vi hitta vägar att förverkliga dem. Ungdomarna ska göra 80 procent av projekten själva. Personalen coachar dem hela tiden.

Kaféverksamheten ska han överlåta till ungdomarna. Det sponsrar delvis av Hemma på Österlen och Tomelillas rotaryklubb. Den ska vara i gång den 1 februari.
– Tanken är att de ska skaffa sig erfarenhet av att sköta en verksamhet genom planering och inköp men allt ska vara gratis för ungdomarna. De gillar det.
Demokratin utvecklas genom att det ska bildas ett gårdsråd med tio medlemmar som byts ut varje år. De intresserade väljs ut genom lottning.
– Tanken är att de ska få en budget för att använda för förändringar på Soffta, säger han. De ska vara undomarnas röst.
Projektet Språkvän ungdom kommer i gång i slutet av februari. Planerna växte fram efter Ken Håkanssons möten med integrationssamordaren Bobby Svitzer som varit på utbildning hur man startar språkvän.
– Jag är språkvän i Ystad, vi har en familj från Syrien som vi äter middag ihop med. På så sätt hjälper vi familjen att snabbare etablera sig i samhället, säger han.

Fritidsgården har också utvidgat öppettiderna med söndagar och lördagar. Det skedde på uppdrag av politikerna i samband med att Stora hotellet vid Torget blev ett transitboende för ett 80-tal ensamkommande för Malmö kommun i höstas.
– Det ställde oss inför nya utmaningar, för det blev i början en anstormning av ungdomar med olika modersmål och svårt att få plats för alla. Vi tar emot max 100 i lokalen, annars blir det inte hållbart.
– Nu är cirka 50 procent av våra 140 unika besökare varje kväll ensamkommande ungdomar.

Soffta får besök av kommunpolis Anna Hagenkötter varje torsdag. Hon fikar och umgås med ungdomarna. Fritidsgården besöks också regelbundet av en representant från arbetsförmedlingen, en ungdomsutvecklare och en socialsekreterare från skolan.
– I onsdags hade vi terminsstart med 116 unika besökare, säger han. Det var härligt.

En mötesplats som får ungdomar att växa i Tomelilla kommun

Dagens fråga

Var det rätt att Peter Madsen dömdes till livstid för mordet på Kim Wall?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×