Jim Andersson har gjort succé under årets säsong. Foto: Ola Selby

Efter skadan kom genombrottet

malmö Han fick sin första säsong i Elitserien förstörd på grund av skada. I år har Jim Andersson fått sitt genombrott i ett HK Malmö som ser väldigt spännande ut.
– Jag har fått utrymme att göra fel och ändå fått fortsätta spela. Jag har blivit bekväm i rollen och det känns som att klubben tror på mig, säger 22–åringen.

De som har sett HK Malmö spela den här säsongen har fått se en högersexa med stort självförtroende, starkt försvarsspel, kvalitet i avsluten och kanske framförallt – en härlig inställning. Så såg det inte riktigt ut förra säsongen.
– Jag skadade mig allvarligt efter fem omgångar förra säsongen så det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Sedan dess har jag blivit större och starkare men också mer rutinerad, säger Andersson som samtidigt erkänner att det var ett stort steg från Allsvenskan till Elitserien.
– Allt gick fortare. Och så märkte jag på målvakterna att man inte kom undan med de enkla grejerna.
Den handboll Andersson bjudit på i år ger en bild av att han spelat flera säsonger i Elitserien, något har helt enkelt hänt sedan förra säsongen med Linköpingskillen.
HK Malmös tränare Ulf Sivertsson har tidigare sagt att Jim har ”bestämt sig för att bli bra”.
– Så är det. Jag har blivit bekväm i rollen och självförtroendet har vuxit eftersom det har gått helt okej. Sedan finns det så klart mycket mer att hämta men det går bättre och bättre. Det är sällan jag går hem från en match och är helt nöjd. Har jag gjort fem mål vill jag göra tio.

HK Malmö har i flera år varit ett starkt defensivt lag. Med härföraren Carl–Johan Andersson som försvarsgeneral ställs det höga krav.
– Jag har blivit bättre på att handskas med motståndarnas mittsexor. Där hade jag problem förra året. Det är skönt att ha en kille som ”Calle” i försvaret, han spelar med oerhört mycket hjärta. När man slarvar får man skäll men man får också mycket beröm när man gör något bra. Precis som det ska vara.

Vad känner du att du har lärt dig sedan förra säsongen i Elitserien?
– Att man måste vara redo hela tiden, det funkar inte att komma till match och inte veta vad man ska göra. En annan sak är att man är noggrann i de videogenomgångar ”Tubbi” tar fram. Och en tredje sak är att man kan inte springa och be om ursäkt utan man måste ta för sig.
Jim Andersson har gjort 63 mål så här långt under säsongen och gör mål på 62 procent av sina skott. Endast fyra högersexor i Elitserien har gjort fler mål.
– Jag har fått träna avslut på flera bra målvakter här under mina år i Malmö och det har så klart hjälpt. Men jag är fortfarande lite för ärlig i mina avslut.

Hur menar du då?
– Jag skjuter för enkla skott. Jag måste bli mer lurig i mina avslut och göra lite mer oväntade saker.

Jim Andersson flyttade till Malmö från RP IF sommaren 2014. Kompisen Hampus Nygren flyttade med och i HK Malmö fanns redan en annan Linköpings–bekant: Adam Lönn.
– Det har betytt mycket för mig att ”Hampe” och Lönn är här. Jag är barndomskompis med Lönns lillebror och när Malmö hörde av sig ringde jag så klart Lönn. ”Hampe” är en av mina bästa kompisar sedan innan. Det är skitkul att få göra det här med de två.

Överlag verkar HK Malmös trupp vara ett skönt gäng?
– Vi har jäkligt kul tillsammans och det är jättebra stämning i hela gruppen. Jag trivs otroligt bra i klubben och staden. När jag flyttade ner blev jag bra omhändertagen direkt och kom in i laget fort så jag har inget att klaga på.

Hur långt kontrakt har du med klubben?
– Det går ut efter säsongen. Vi har inte pratat något om förlängning ännu men jag vill självklart vara kvar. Vi har ett otroligt bra lag och goda förutsättningar runt omkring.

HK Malmös säsong har så här långt varit upp och ner. Man har sett starkare ut än förra säsongen men samtidigt har laget åkt på en del onödiga förluster.
– Vi har en hög högstanivå och jättebra spelare på alla positioner. Men vi måste bli lite grisigare och bättre på att stänga matcher. Som i sista matchen inför uppehållet mot Redbergslid, där hade vi ledningen med sju i paus och då måste vi hålla ledningen och vinna.

Det märks hur höga krav Jim Andersson ställer på sig själv. Han grämer sig över ett missat läge mot Redbergslid, trots att det var dålig vinkel och han borde fått straff. Samtidigt är självförtroendet gott efter en fin höstsäsong.
– Jag vill väldigt mycket, ibland för mycket tror jag. Man kan alltid förbättra sin procent och rätta till enkla misstag, så är det ju.
Inför EM–uppehållet ligger HK Malmö sexa i Elitserien, en bit ifrån målet som är topp fyra. Jim har stor tro på sitt lag.
– Vi vill komma fyra och få hemmafördel i slutspelet, men det är svårt. Vi får se till att göra en bra vår för slutspel ska vi till i alla fall. Där tror jag att lagen kommer att ha väldigt stor respekt för oss.

×