En bild från kulturföreningen Callunas skrift om järnvägen. Bilden är tagen omkring 1905. Stationshuset har ritats av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin.
Delar av den äldre inredningen finns kvar i stationshuset. Sedan mitten av 70-talet har huset använts som utställningslokal. Bilden är tagen från en utställning med Alexius Huber.

Falsterbo stationshus söker snart ny ägare

FALSTERBO Vellinge kommun ska sälja Falsterbo stationshus. Många intresserade har redan hört av sig och vill använda huset som bostad men det är inte aktuellt. Kommunen vill ha någon form av verksamhet i huset som helst är öppen året runt.

Stationshuset är byggt i början av 1900-talet och är ett av de klassiska stationshusen med trappstegsgavlar som finns kvar. Det är inte ofta som ett sådant objekt med det här läget bjuds ut till försäljning.

– Jag skulle tro att vi går ut med en intresseanmälan kring årsskiftet, berättar Bengt Jeppsson som är fastighetschef i Vellinge kommun. Vi har låtit värdera huset och kommer att sätta ett pris. Vad det blir är inte riktigt klart än.
Sedan 1976 har stationshuset använts som konsthall. I februari öppnar utställningarna istället i nya lokaler i Falsterbo strandbad.

När nu inte huset ska fungera som konsthall längre beslutade kommunstyrelsen att sälja fastigheten. Vellinge kommun kommer att gå ut med en intresseanmälan inom kort.
– Vi hoppas kunna få igång någon form av verksamhet i huset redan till sommaren, fortsätter Bengt Jeppsson. Vi vill ha någon form av rörelse i huset, kanske av kulturell form, kafé eller restaurang.
– Eller varför inte en kombination av kultur och restaurang.
För Vellinge kommun är det avgörande vilken typ av ny verksamhet som en ny ägare vill starta i huset.

– Om vi bara velat tjäna pengar hade vi sålt fastigheten som bostad. Läget är väldigt bra. Vi är angelägna om att ha något i huset som ger liv mer än bara på sommaren och som tillför den unika miljön någonting.
Fastigheten är q-märkt. Enligt detaljplanen får den inte användas som bostad och det är inte aktuellt att ändra på de restriktionerna.
Bottenvåningen är på 135 kvadratmeter och ovanvåningen ungefär lika stor.

Falsterbo stationshus byggdes 1904 och var sista stationen på sträckan Hvellinge-Skanör-Falsterbo.
Järnvägen lades ner 1971 och Vellinge kommun köpte fastigheten 1976.

Dagens fråga

Missar du ofta att äta frukost?

Loading ... Loading ...
×