Liga Lagzdina visar hur man kan göra färgglatt julpynt som man smyckar en krans med. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Ungdomarna har skapat ett härlig tak med hjälp av gamla T-shirts.
Lone Bach Borius visar Button Masala-metoden på Liga Lagzdinas tröja.
Ett par skor får ny design med hjälp av tygstycken.
Mössa, vantar och julpynt av gammalt tyg.

Återvinner T-shirts till nytt julpynt

ARLÖV Med hjälp av en indisk metod kan man förvandla gamla T-shirts, knappar och gummiband till helt nya kläder, lampor och julpynt.

Den kreativa lösningen till nytta för miljön visar 19 ungdomar i Burlöv på utställningen ”Just like a Day” på Kronetorps mölla i Arlöv, där 300 T-shirts har samlats in och återanvänts.
– Utställningen är resultaten av den workshop som vi hade på höstlovet, då ungdomarna träffade och blev inspirerade av den indiska modedesignern Anuj Sharma från Rajastan i Indien, berättar Lone Bach Borius.
Designern bjöds in i projektet B Art, som sker i samarbete mellan kulturföreningen Medvind och ABF i Arlöv.
– Det är ett treårigt projekt med städ av Arvsfonden och Burlövs kommun som är tänkt att locka unga mellan 13 till 18 år att utveckla nya sidor av sig själv och skapa ett intresse för konst och design, berättar Liga Lagzdina, som också jobbar i projektet.
Grundtanken är att en grupp unga i föreningen flera gånger varje år ska få träffa professionella konstnärer, designers och konsthantverkare som lär ut sina metoder och samarbetar för att skapa en utställning.
Just denna kväll är inte ungdomarna på plats men projektledarna berättar att häften är tjejer och hälften killar och att de har en brokig kulturell bakgrund.
På utställningen visas design i betong, som gruppen gjorde vid en workshop vid havet under ledning av Malena Skote plus marsala textildesign i samarbete med Anuj Sharma.
– Button marsala är en metod där du med ett enkelt grepp kan lära hur man göra om sina kläder och sitt julpynt till en helt nya skepnad, säger Lone Bach Borius.
I dag, torsdag, finns det möjlighet för den som vill prova på pimpa sitt gamla julpynt eller skapa nytt, lära sig att binda annorlunda kransar eller baka pepparkakor på en workshop på ABF i Arlöv.
– Mellan klockan 17 och 20 är alla åldrar välkomna att lära sig nya tekniker, ha nytta av gamla T-shirts och annan återvinning. Det är inne att skapa av det man har hemma, menar Liga Lagzdina.
Trubaduren Stefan Lindhe står för musiken och fika utlovas. Den som är intresserade av att få en visning av utställningen på Kronetorps mölla kan höra av sig till projektledarna via hemsidan:
fb.com/burlov.b.art

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×