Cathrin Malmqvist har inspirerats av en artikel om en fotograf, som tagit bilder av vad flyktingar valt att ta med sig i sina resväskor. Vad skulle du packa om du måste fly? Foto: Håkan Jacobsson
Finn Eskelin Milton drar paralleller mellan Berlinmuren och de stängsel som nu byggs längs gränser i Europa. Foto: Håkan Jacobsson
Julius Dahlström har använt en tidsödande punktteknik när han har byggt upp sin bild av liemannen som väntar vid havet. Foto: Håkan Jacobsson

Grevielever säljer bilder för flyktinghjälp

Malmö Försäljningen går mycket bättre än elever på Östra Grevie folkhögskola vågat hoppas när de säljer sina bilder för att samla in pengar till flyktinghjälp.

Inom sig hade Julius Dahlström hoppats att det skulle komma in 10 000 kronor de tre dagar – onsdag till fredag – som utställning på Stapelbädd håller öppet.
– Det nådde vi redan första dagen, säger han.
16 000 kronor hade kommit in den första dagen, och redan innan man egentligen hade öppnat på torsdagen kom det in någon tusenlapp till.

De flesta bilderna har gjorts av elever på utbildningarna Nya Media och Visuell kommunikation, men även andra av skolans linjer finns representerade.
Men utställningen ingår inte i någon kursplan. Julius Dahlström berättar:
– Vår lärare kom in en dag och var lite uppgiven.
Över läget i världen, över flyktingarnas lott.
– Han gav oss i uppgift att göra en poster som beskriver flyktingsituationen.
– Jag presenterade en idé om att göra något att sälja. Alla tände på den.

De spånade vidare på saken tillsammans och resultatet blev en utställning med 30 bilder, med 29 upphovspersoner, på Stapelbädd i Västra hamnen i Malmö.
Och trots att man hållit sig till ungefär samma bildformat är det 29 helt skilda uttryck som presenteras, och en mängd olika tekniker.
Priset är satt medvetet lågt, mellan 200 och 350 kronor, för att ingen ska avskräckas av kostnaden. Och det ser alltså ut att fungera.
– Det känns som att de flesta som kommer köper något, säger Julius Dahlström.
I utställningen ingår också en animerad film, en loop på 17 sekunder som upprepas, projicerad på en vägg.

Nyhetsbrev

×