Hemma på besök hos familjen, fru Josefine och sonen Viggo, 5. Här kan Tom Strand slappna av och gå på gatorna utan att ständigt bli igenkänd. Foto: Christel Behrmann

Han gör succé som tränare i Ghana

Fotboll Han har en unik förmåga att hitta glädjen hos unga killar som vill spela fotboll. Och att kan plocka fram det bästa i de spelare han har i sitt lag.
Tom Strand, 32, från Räng utanför Höllviken, är fortfarande okänd i Sverige, men han har gjort enorm succé i Ghana och blev i år utsedd till landets bästa tränare.

Fakta: Tom Strand

Född: 15 februari 1983 i Räng.
Familj: Fru Josephine, sonen Viggo, 5.
Klubbar: Som spelare: Höllvikens GIF, Trelleborgs FF. Som tränare: LB07 (juniorlaget), Tema Youth, Bechem United, Medeama, alla i Ghana.
Aktuell: Utsedd till Ghanas bästa tränare efter FA-Cup-seger i år.

Just nu är Tom hemma hos familjen i Höllviken. En andningspaus innan den ghanesiska ligan startar med Supercupen i slutet av november och serien drar igång i december.
Här hemma kan han slappna av – till skillnad mot i Ghana. Där är han superkändis och ständigt i fokus i landets media.
Men så förde han också sitt lag Medeama till FA-cupseger i år och för det belönades han inte bara med berömmelse, han fick också priset till bästa tränare.
– Samtidigt fick flera av mina spelare, bland andra målvakten, pris för att de varit bäst i hela cupen på respektive position, berättar Tom Strand.

I ligan gick det inte riktigt lika bra, men Medeama klarade nytt kontrakt i landets Premier League.
– Skönt var det. Ramlar man ur är det oerhört svårt att komma tillbaka. Det handlar väldigt mycket om pengar, säger Tom och kan inte låta bli att uttrycka sin ilska över det falska spel som förekommer bakom kulisserna.
– Speciellt i andra delen av serien. Då kan man se hur bottenlag plötsligt vinner och omvänt, säger han.
Det var också en rättegång om vilket lag det var som egentligen åkte ur ligan som gjorde att årets serie kom igång senare än planerat. Tom håller inte tand för tunga när hans lag drabbas av högst diskutabla domslut, men glädjen över att se hur fotbollspelare utvecklas gör att han ändå älskar sitt jobb i det västafrikanska landet.
– I Ghana spelar många för livet. Det är ett sätt för unga grabbar att komma bort från fattigdomen. Alla spelar fotboll och det är en otrolig glädje hos alla.

Det var hans förmåga att inspirera spelare som ledde till att han fick kontrakt med de stora lagen i Ghana. Men allt började när han som sjuåring spelade fotboll i Höllvikens GIF och sedan, som 19-åring, tröttnade på att sitta på bänken i Trelleborgs FF. Han gick en idrottsledarutbildning i Eslöv, gjorde sedan ett drygt år på GIH i Stockholm innan han började resa runt i Norden och höll kurser i cover-coachning.
– Det är en träningsmetod som handlar mycket om teknikövningar, upplyser Tom.
Men den pratiska fotbollen kallade, Tom ville ha ett lag. Han började som assisterande tränare till Sven Sjunnesson i LB07. Det var där han kom i kontakt med ghaneserna.
– Det kom en kille som hette Kwasie och frågade om han kunde få komma dit med fyra spelare. Efter säsongen ville Kwasie att jag skulle följa med ner till Ghana och hjälpa till vid Golden Boot Academy.
– Jag pendlade fram och tillbaka och vid ett tillfälle tog jag med en 15-åring hem, Shadrach, som nu är proffs i Twente.

Med Uefa B- och A-licens i bagaget blev han 2010 ombedd att hjälpa Tema Youth, ett lag med trubbel i Premier League.
– Jag sa till spelarna att gå ut och ha kul och våga, och det gjorde de. De klarade kontraktet.
2013, inför höstsäsongen, tog Tom över Bechem United, som också hade svårt i ligan. Där fanns Augustin Ochra. Tom satte Ochra som forward och Ochra öste in mål. Så småningom hamnade Ochra i Häcken, misslyckades dock där men är nu målkung i Sudan.
Arbetsförhållandena i Bechem United var inte de bästa så Tom sa upp sig. Det blev i stället Medeama, som då saknade tränare och därmed var succén given.
– Bechem ligger i industristaden Tarkwa och allt är mera seriöst.

Han har ett år kvar på kontraktet men det är många som drar i honom.
– Bland annat huvudstaden Accras storklubb, men vad jag hört vill Medeama inte släppa mig, säger Tom.
Tom har gjort sig ett namn i Ghana, och han hoppas det sprider sig hem till Sverige.
– Jag tar det som det kommer, men visst vill jag träna lag i de högre ligorna i Sverige, säger Tom Strand.

Fakta: Tom Strand

Född: 15 februari 1983 i Räng.
Familj: Fru Josephine, sonen Viggo, 5.
Klubbar: Som spelare: Höllvikens GIF, Trelleborgs FF. Som tränare: LB07 (juniorlaget), Tema Youth, Bechem United, Medeama, alla i Ghana.
Aktuell: Utsedd till Ghanas bästa tränare efter FA-Cup-seger i år.

Dagens fråga

Längtar du till ishockeysäsongen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×