Juvelen anländer till Bara. Konstnärerna Lena Ignestam och Carina Zunino är glada och förväntansfulla.
Den 200 kilo tunga Juvelen lyftes på plats under tisdagen.
Muraren Patrick Wester gör fästena kortare. Juvelen ska förankras rejält i marken så att den inte går att rubba.

Juvelen har anlänt till torget i Bara

BARA Juvelen har anlänt till Bara. Den 200 kilo tunga skulpturen lyftes på plats på tisdagsmorgonen. Alla som är nyfikna på hur den ser ut får dock ge sig till tåls till lördagens invigning

Juvelen kommer att vara övertäckt tills det är dags att inviga den under kulturnatten. På tisdagsmorgonen gick det att få en skymt av tegelskulpturen. Efter att ha hämtat den hemma hos muraren Patrick Wester i Mölleberga anlände kranbilen till Värbytorget vid 08.30-tiden. Innan dess hade personal från både Svedala kommun och Infratek gjort de sista arbetena med belysning och fästen.
Ledlampor ska lysa upp marken runt Juvelen. Ljuset ska bilda strålar runt skulpturen. Den kommer också att vara förankrad i marken så att den inte kan rubbas från sin plats på torget.
Konstnärerna Lena Ignestam och Carina Zunino var givetvis också på plats och mycket förväntansfulla.

– Det känns fantastiskt, utbrister de båda när de ser kranbilen anlända med sin värdefulla last på flaket.
De har varit delaktiga i skapandet hos muraren Patrick Wester. Juvelen har tagits fram i samarbete med en referensgrupp. I den har flera Barabor ingått och att få konstverket förankrat bland befolkningen har varit betydelsefullt för konstnärerna.
– Konstverket ska ha en relation och närhet till folk som bor här. De ska kunna förstå det men också utvidga deras horisont.
– Man kanske ser på sin ort på ett nytt sätt nu. Vi hoppas att Juvelen ska bli identitetsskapande för Baraborna, berättar Carina Zunino.

Som nämnts har konstnärerna varit angelägna om att skapa något som känns hemma i Bara. Därför blev tegel också ett naturligt materialval eftersom det funnits många tegelbruk i närheten. Tegelmäster i Bara har hjälpt till men det gick inte att hitta tegel från trakten. Det koleldade teglet kommer från Jylland i Danmark.
Kostnaden för Juvelen betalas delvis av en donation från Lena Rosenlund som var mycket engagerad i Baras kulturliv. Hon testamenterade 100 000 kronor till en offentlig utsmyckning i Bara. Svedala kommun har bidragit med 200 000 kronor.

– Vi tänker oss att den här juvelen har ramlat ut ur hennes smyckeskrin. Ädelstenar och juveler förknippas med kvinnor och den här har helt enkelt rullat ut på torget, avslutar Carina Zunino.

Dagens fråga

Tänker du rösta i riksdagsvalet?

  • Ja,det är klart jag ska. (91%, 1 125 Röster)
  • Har inte bestämt mig än. (5%, 58 Röster)
  • Nej. (5%, 57 Röster)

Antal röster: 1 240

Loading ... Loading ...
×