Magdalena Hellström

Beklagar att Svedala vill lämna samarbete

SVEDALA Svedalas planer på att hoppa av turismsamarbetet med Söderslätt kom som en överraskning för de andra medlemskommunerna.
– Det är tråkigt att Svedala vill lämna, kommenterar Magdalena Hellström som är enhetschef för information och näringsliv i Skurups kommun.

– Nu är det bara ett förslag och ska först beslutas av kommunstyrelsen. Men jag antar att det här är vad kommunen vill i den här frågan.
Svedala kommun har inte aviserat att man vill dra sig ur på något av de gemensamma mötena.
Övriga medlemskommuner fick kännedom om förslaget en kort tid innan Skånska Dagbladet publicerade en artikel om den tjänsteskrivelse som Thomas Carlsson som är närings- och turismutvecklare i Svedala kommun skrivit till kommunstyrelsen.

Sedan 2002 har Svedala, Trelleborg, Vellinge och Skurup haft ett gemensamt samarbete kring turismen på Söderslätt. Nu har Svedala kommun aviserat att man inte längre vill betala de 120 000 kronor som samarbetet kostar per år. Magdalena Hellström poängterar att Svedala knappast kan vara med på den gemensamma hemsidan om man inte vill vara med och betala för den.

– Vi i de övriga kommunerna kan inte motivera att använda våra skattepengar för att arbeta med Svedala kommun. Det är möjligt att vi kan fortsätta samarbeta inom vissa delar men då måste vi sätta en prislapp på det.
– Vi har också ett gemensamt nyhetsbrev och gemensam Facebooksida. Jag upplever att turismen utvecklats mycket tack vare det här samarbetet, fortsätter Magdalena Hellström.
Svedala kommun har på kort tid haft tre olika representanter som deltagit i mötena kring samarbetet. Först var nuvarande kulturchef Karin Leeb-Lundberg ansvarig. För ett år sedan tog dåvarande näringslivschef Camilla Persson över och nu har hon fått en ersättare i Thomas Carlsson.

Nils-Arvid Andersson som är ansvarig för turismen i Vellinge kommun håller delvis med om att arbetet inom gruppen stagnerat.
– Det har varit splittrat det här året. Bland annat för att flera medarbetare bytts ut eller inte kunnat närvara, kommenterar Nils-Arvid Andersson.

– Beskedet är nymornat för mig och vi får sätta oss ner och diskutera hur vi kan gå vidare. Svedala kanske vill samarbeta mera med Malmö-Lund regionen eller 4 yes-kommunerna.
Nils-Arvid Andersson medger att han inte själv har full fokus på samarbetet just nu eftersom han delvis kommer att byta tjänst och arbeta med naturrummet i Falsterbo.

Nyhetsbrev

×