Per Johansson och Orvar Otterstedt har börjat ta fram ett intelligent hästövervakningssystem som visar hästägaren hur det står till i stallet. – Genom att mäta rörelse, beteende och ljud kan kameran påkalla uppmärksamhet om hästen inte verkar må bra, säger de. Foto: Helena Svensson

Deras system håller koll på hur hästen har det

Flyinge Orvar Otterstedt tröttnade på att hustrun inte kunde slita sig från stallet och började klura på ett övervakningssystem som skulle ge möjligheten att ha koll på hästen hemifrån.
Häromveckan valdes hans företag Videquus ut som vinnare i Eslövs kommuns aktiebolagstävling och satsar nu vidare för att utveckla sin apparat.

Den allra första versionen av Orvar Otterstedts hästövervakningskamera sitter över den boxplats han hyr till sin egen häst.
Härifrån skickar den bilder till hustruns mobiltelefon, så att hon kan se in i stallet utan att behöva åka dit.
– Hon har blivit helt beroende. Det sista hon gör innan hon somnar på kvällen är att titta till hästen och det är det första hon gör när hon vaknar på morgonen, skrattar Orvar Otterstedt.
Det var också det som var tanken när han födde idé. Han tyckte nämligen att hustrun spenderade lite för mycket tid i stallet.

Med hjälp av elektronikkonstruktör Per Johansson och ytterligare några kollegor har ingenjör Otterstedt sedan byggt ut idé.
Numera håller den på att bli ett intelligent övervakningssystem som lär känna hästens rörelsemönster – och larmar om någonting inte är som det brukar.
– Vårt absoluta mål är att den ska kunna varna hästägare om tidiga signaler på kolik. Vi har en bit kvar där – men det bör kunna gå, säger Per Johansson.

Förutom rörelsemönster tar systemet även hänsyn till ljud, och lär sig skilja glada gnägg från ledsna. Och som sagt, sammanställningen ger en bild av hur hästen mår och kan varsko ägaren när denna inte är i stallet.

Under Eslövs kommuns näringslivsdag, Därför: Eslöv, vann Otterstedts och Johanssons företag Videquus den tävling där bästa affärsidé belönades med kapital till ett aktiebolag.
Man har dessutom fått medel från Almi för att kunna ta fram en prototyp – och denna arbetar man med just nu.
När den är klar ska den genomgå tuffa tester – och för att kunna kalibrera fram den allra mest vaksamma övervakningsmaskinen gör man det i samarbete med Flyinge Kungsgård. Här är nämligen flera av stallarna redan högteknologiska – och för varje häst förs det noggranna journaler över vad de äter, hur mycket och hur de mår.
– Det gör att vi verkligen kan se om vårt system varnar vid rätt tillfällen, säger Orvar Otterstedt.

Niclas Erwall är platschef på Flyinge Kungsgård och han ser fram emot att få sätta Videquus apparat på prov.
– Vår uppgift blir i stort sett att fylla apparaten med ”normalvärden” och att kontrollera vad det är den larmar för, när den larmar.
Erwall menar att Flyinge Kungsgård gärna vill vara en utvecklingsplattform för hästnäringen och att de ser hur det finns mycket att göra på tekniksidan i stallen.
– Det här är dessutom en bra idé – framför allt i de stall där det inte finns personal hela dagarna, säger han.

Entreprenörerna Otterstedt och Johansson siktar på att kunna lansera sin hästvakt i samband med Gothenburg Horse Show i mars nästa år.
– Den kommer inte att vara helt klar och komplett då, men de som köper en tidig version kommer bara att behöva göra en mjukvaruuppdatering för att få det senaste. Tanken är ju att det här ska vara ett självlärande system – och ju fler hästar vi testar den på, ju mer kommer vi att lära oss om deras beteende. Och med det kommer vi också att snabbare och lättare kunna avgöra när någonting är fel, avslutar Orvar Otterstedt.

Nyhetsbrev

×