Tre miljoner till sju kostforskare

ESLÖV Sju svenska forskare får dela på tre miljoner kronor ur Dr P Håkanssons stiftelse.

Det var det största av priserna som delades ut under galakvällen efter näringslivsdagen i förra veckan.
Årets stipendier tilldelas forskare som arbetar inom medicin- och livsmedelskemi för att förebygga och bota sjukdomar orsakade av vår livsmedelskost. Mottagare är yngre forskare vid svenska universitet.
Pristagare blev följande;
q Docent Daniel Agardh, vid Lunds universitet, erhöll 400 000 kr för sin forskning kring hur vi kan förhindra glutenintolerans hos barn.
q PhD Ulrika Axling, avd elningen för experimentell medicinsk vetenskap vid Lunds universitet, erhöll 500 000 kr för sin forskning om typ 2 diabetes och koppling till gallsyror.
q Docent Jonas Burén, vid avdelningen för Folkhälsa och Klinisk Medicin vid Umeå universitet, erhöll 500 000 kr för sin forskning kring eventuella riskfaktorer med LCHF-dieten.
q Forskare Åsa Håkansson, vid institutionen för Livsmedelsteknik vid Lunds universitet, erhöll 400 000 kr för sin forskning kring konsekvenserna av förändrad tarmflora hos äldre.
q PhD Helena Jones, vid institutionen för Experimentell medicinsk vetenskap vid Lunds universitet, erhöll 400 000 kr för sin forskning kring fetma och diabetes samt följdsjukdomen fettlever.
q Dr Tommy Jönsson, vid institutionen för Kliniska vetenskaper vid Lunds universitet, erhöll 400 000 kr för sin forskning om brödprotein blockerar mättnad.
q Docent Marilyn Rayner, institutionen för Livsmedelsteknik vid Lunds universitet, erhåller 400 000 kr för sin forskning om emulgeringsmedel generellt i sin förlängning kan orsaka förhöjda blodsockernivåer och fetma.
Under näringslisvdagen hälsades allmänheten välkommen till stiftelsens populärvetenskapliga seminarium ”Det är din hälsa det handlar om!”

Dagens fråga

Ser du fram emot hösten?

Loading ... Loading ...
×