Tre miljoner till sju kostforskare

ESLÖV Sju svenska forskare får dela på tre miljoner kronor ur Dr P Håkanssons stiftelse.

Det var det största av priserna som delades ut under galakvällen efter näringslivsdagen i förra veckan.
Årets stipendier tilldelas forskare som arbetar inom medicin- och livsmedelskemi för att förebygga och bota sjukdomar orsakade av vår livsmedelskost. Mottagare är yngre forskare vid svenska universitet.
Pristagare blev följande;
q Docent Daniel Agardh, vid Lunds universitet, erhöll 400 000 kr för sin forskning kring hur vi kan förhindra glutenintolerans hos barn.
q PhD Ulrika Axling, avd elningen för experimentell medicinsk vetenskap vid Lunds universitet, erhöll 500 000 kr för sin forskning om typ 2 diabetes och koppling till gallsyror.
q Docent Jonas Burén, vid avdelningen för Folkhälsa och Klinisk Medicin vid Umeå universitet, erhöll 500 000 kr för sin forskning kring eventuella riskfaktorer med LCHF-dieten.
q Forskare Åsa Håkansson, vid institutionen för Livsmedelsteknik vid Lunds universitet, erhöll 400 000 kr för sin forskning kring konsekvenserna av förändrad tarmflora hos äldre.
q PhD Helena Jones, vid institutionen för Experimentell medicinsk vetenskap vid Lunds universitet, erhöll 400 000 kr för sin forskning kring fetma och diabetes samt följdsjukdomen fettlever.
q Dr Tommy Jönsson, vid institutionen för Kliniska vetenskaper vid Lunds universitet, erhöll 400 000 kr för sin forskning om brödprotein blockerar mättnad.
q Docent Marilyn Rayner, institutionen för Livsmedelsteknik vid Lunds universitet, erhåller 400 000 kr för sin forskning om emulgeringsmedel generellt i sin förlängning kan orsaka förhöjda blodsockernivåer och fetma.
Under näringslisvdagen hälsades allmänheten välkommen till stiftelsens populärvetenskapliga seminarium ”Det är din hälsa det handlar om!”

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×