Poppis pippi – koltrasten är utsedd till Sveriges nationalfågel. Foto: stefan sandström

Koltrasten fortfarande populärast

FALSTERBO För 50 år sedan utsågs koltrasten till Sveriges nationalfågel. Nu, efter en nätomröstning om 40 fågelarter, har koltrasten på nytt) utsetts till Sveriges populäraste fågel.

Vinnaren presenterades på fredagskvällen på Falsterbo Bird Show av Niklas Aronsson och Anders Wirdheim från Sveriges ornitologiska förening.
Från början fanns 40 fågelarter med i omröstningen. I de första tre omgångarna röstades tio arter ut. I den sista omgången fanns tio fåglar kvar – havsörn, skata, korp, blåmes, talgoxe, koltrast, rödhake, sädesärla, bofink och domherre. Koltrasten vann med 12 914 röster mot tvåan skatan som fick 9241 röster. På tredje plats kom blåmesen.

Skatan seglade lite överraskande högt upp.
– Men det har varit en kampanj för skatan, av podcasten ”Alla mina kamrater”, berättar Niklas Aronsson.
Någon ny omröstning framöver planeras inte.
– Nu har det varit två omröstningar där koltrasten har visat vilken stark ställning den har. Men kanske ska man omsätta populariteten i olika projekt, kanske i skolorna eller på frimärken, funderar Niklas Aronsson.

Omröstningen har pågått i omgångar ända sedan i januari, och avslutades först i måndags. Den här gången har mer än 75 000 personer röstat i någon av av de fyra omgångarna.
Förra gången Sverige röstade om en nationalfågel var det endast 5 000 personer som röstade och då endast Dagens Nyheters läsare. Det var nämligen tidningen som 1962 genomförde tävlingen i samarbete med Nordiska museet, Skansen och Sveriges ornitologiska förening.

Den gången vann koltrasten med 1071 röster följd av domherren med 868 och kungsörnen på en tredjeplats med 637.
Sist kom sädgåsen med blott 199 röster.
I den här omröstningen slutade gransångare på sista och 40:e plats.

Nyhetsbrev

×