Snart är det dags att dra in i studion igen. I höst kommer Anders Norman med albumet Kärleksgatan. Foto: Caroline L Jacobsen
Anders Norman gör ungefär 150 spelningar per år landet runt. Pressbild

Anders Norman åter på hemmaplan

Han spelade på Sweden Rock med sin vän Tony Carey och han har skrivit en låt om Mikael Persbrandt. Men själv känner musikern Anders Norman sig inte som en kändis och vill inte kalla sig artist ännu, även om han lever på musiken.
– Det ska jag kalla mig när jag slår igenom stort, säger Anders som i helgen spelar på festivalen hemma i Höllviken.

Det är åtta år sedan han lämnade livet som börsmäklare för att satsa på musiken. Nu har han nyligen börjat skriva låtar på svenska.
– Det trodde jag aldrig att jag skulle göra. Men man mognar med tiden. Nu tycker jag lite att mina första låtar känns som ungdomssynder, säger han med ett litet skratt.

Anders Norman gör omkring 150 spelningar per år landet runt. Då handlar det både om företagsjobb, quizgig och även spelningar med den egna musiken.
– När man gör något så mycket så blir man ju bättre på det. Därför hör jag själv skillnad på det jag gjorde förr och det jag gör nu och det är roligt. Mitt företag funkar och jag kan leva på det. Allt är harmoni.

Trots att han själv inte är helt nöjd med den äldre musiken har Anders Normans låtar blivit populära hos publiken. Han har bland annat haft en hit i Danmark med Just another mile. Sången är inspirerad av Agneta Sjödin och hennes bok En kvinnas resa och handlar om en vandring till Santiago de Compostela. Och nu har alltså ännu en kändis inspirerat Anders Norman till en sång. Mikael Persbrandt.
– Jag fick ett uppdrag av Brinkenstjärna, som har bokat mig väldigt ofta. Han ringde en dag och berättade att han träffat Persbrandt och bad mig skriva en låt om honom. Jag tyckte det var en kul idé och sex timmar senare var låten klar, Persbrandt, En man.

– Jag skrev utifrån de känslor jag fick när jag funderade på honom. Jag lyssnar på hans podcast och jag tycker att man känner igen sig i mycket hos honom. Jag tror det är något som kan gälla generellt för många kreativa människor.

Persbrandt, En man blev starten för Anders Normans skrivande på svenska, men huvudtemat just nu är dock något helt annat, nämligen Kärlek. Nyligen släppte han ep:n Kärleksstigen. Det är en väg mellan Skanör och Falsterbo. På Ep:n finns bland annat låten Och jag älskar dig, som Anders Norman beskriver som en sång för ”den andra kärleken”. Där finns också sången Broder som handlar om syskon som inte kommer överens med raden ”låt oss mötas på den brända bron, vi går hälften var”.

– Kärleken är det viktigaste i livet och det är den vägen man ska vandra. När albumet kommer i höst ska det heta Kärleksgatan, som ju är en gata i Malmö.
Till vardags rör sig Anders Norman över betydligt större områden. Han kör cirka 6 000 mil per år mellan sina spelningar. Och han spelar inte bara på egen hand utan hoppar också in i Tony Careys band. När vännen Carey, som bland annat har varit keyboardist i Rainbow i många år, spelade på Sweden Rock fanns Anders med som gitarrist. När kalendern tillåter det spelar han med Carey. I höst väntar spelningar i Norge.
– Det är också roligt, att få leka rockstjärna lite, säger Anders Norman.
Nu i helgen behöver han inte färdas så långt. Han ska nämligen spela på Höllviken Festival, som i år anordnas för första gången. Under fredagen och lördagen, den 24 och 25 juli är det dags. Klockan 20.00 på lördag står Anders Norman på scen vid Polisvägen i Höllviken.
– Och då blir det bara mitt eget material, säger han.

×