I höjd med Malmö Opera blåste plötsligt en bajamaja ut på vägbanan och träffade Benthon Tisells bil med full kraft. Nu kräver S-politikern skadestånd av Malmö stad, men nekas ersättning. 8Arkivbild

Politiker i krock med flygande bajamaja

MALMÖ Med full kraft träffades Benthon Tisells bil av en flygande bajamaja. Politikern körde på Pildammsvägen i centrala Malmö när den mobila toaletten i den hårda vinden plötsligt blåste ut på vägbanan.
– Jag trodde inte mina ögon. Det fanns inte en chans att undvika krocken, berättar socialdemokraten.

Enligt Malmöbon tog det högst någon sekund, sedan smällde det hårt i både plåten och rutan intill där han satt.
Benthon Tisell är ordinarie ledamot i tekniska nämnden. Men nu driver han själv ett skadeståndsärende mot nämndens ena förvaltning – gatukontoret. Och där nekas han ersättning.

– Jag tycker helt enkelt att kommunen varit vårdslös. Och att man ska använda sitt sunda förnuft, säger politikern, som nu agerar som ”vanlig Malmöbo.”
Han överklagar beslutet och vill att gatukontoret eller den entreprenör som anlitats ska ”ta sitt ansvar för det inträffade.”

Händelsen inträffade vid lunchtid den 2 januari i år i höjd med Malmö Opera. Det var i samband med Malmö stads och Malmö Operas årliga nyårsfirande för allmänheten som flera bajamajor hade placerats ut på området.
Några arbetare höll den aktuella dagen på att städa upp på platsen efter nyårsfestligheterna. Och bajamajorna stod uppställde på trottoaren i väntan på att hämtas.

– Jag var väg från Lindeborg mot Triangeln när en av bajamajorna plötsligt blåste ut på vägbanan. Så jag är helt oskyldig till det inträffade.
– Men det var rena turen att jag inte blev skadad. Smällen tog precis intill förarsidan och en ”flygande bajamaja” väger väldigt mycket. Vad hade hänt om någon gående hade fått den över sig, undrar S-politikern.
Bilen, en Opel Astra, fick plåtskador i ena dörren och skärmen. Dessutom fick rutan vid förarplatsen och sidospegeln bytas.

Benthon Tisell har begärt 3 000 kronor i ersättning för självrisken. Men hittills har han fått nej från Malmö stad.
Ärendet har också behandlats av tekniska nämndens delegation.
I en skrivelse beklagar både gatudirektören och stadsjuristen det inträffade. Men de hänvisar till den bedömning som kommunens skaderegleringsgrupp gjort.

För att få ersättning krävs att kommunen genom vårdslöshet orsakat skadan.
– Vid stark vind kan även föremål som en bajamaja på mellan 70 och 90 kilo blåsa iväg och orsaka skador.
– Men vid sådana väderleksförhållanden kan inte kommunen anklagas för vårdslöshet, anser Malmö stad.
S-politikern tycker däremot att de mobila toaletterna skulle ha förankrats ordentligt.

– Jag är mycket besviken över beslutet. Det var ingen överraskning att det var kraftiga vindar. Om inte det här är att vara vårdslös vet jag inte vad det är.
– Arbetet skulle inte ha utförs, eller också skulle gatan ha varit avstängd. Juridik i all välmening, men här handlar det om sunt förnuft, säger Benthon Tisell.

Dagens fråga

Är du släkt med Gustaf Vasa?

Loading ... Loading ...
×