Ida Ydremo vill jobba med något som ger människor bättre levnadsförhållanden. Foto: Håkan Jacobsson

Inspirerad till att tända på historia

INSPIRATION. Ida Ydremo berättar att det var en inspirerande lärare som gjord att hon tände till på historieämnet. Det har gett henne ett stipendium.

Namn: Ida Ydremo
Ålder: 20 år
Yrke: Studerande
Familj: Mor, far, lillasyster
Bor: Vellinge
Aktuell: Har fått stipendium för att hon varit bra i historieämnet,

– Jag blev själv överraskad när jag fick stipendiet. Jag har aldrig sett mig själv som den där typiska historieintresserade eleven, som kan en massa årtal. Jag har mera varit intresserad av hur samhället har förändrats och byggts upp. Men nu blev det ändå så att när det för första gången delades ut ett stipendium till en avgångselev på Sundsgymnasiet i Vellinge som varit framstående i ämnet historia, då var det Ida Ydremo som fick de 1 500 kronorna.
Bakom idén till stipendiet ligger Gert Åkesson, fram tills nyligen rektor på Sundsgymnasiet. Han är historielärare och tycker att ämnet har kommit lite i skymundan på senare tid och att det behöver få mer uppmärksamhet.

När personalen på skolan samlade ihop pengar till hans avskedspresent, så lovade Rotary att skänka lika mycket. Det är de pengarna som under ett antal år framöver ska delas ut som stipendium till någon elev som visat framfötterna i historieämnet.
Det var inget Ida Ydremo annars var så speciellt intresserad av när hon började gymnasiet.
– Det kom att bli ett favoritämne, säger hon och berättar att det var hennes lärare Anders Larsson som väckte inspiration och motivation.

– Hans pedagogik gjorde att det blev intressant. han hade en dialog med oss hela tiden. Det var inte som lärare till elev, utan mera jämlikt.
Hon pratar om diskussioner inte bara om vad som skedde och när, utan om varför det hände och vad det fick för följder.
Men det är inte historia som Ida Ydremo tänker ägna sitt yrkesliv åt. Hon går, när tidningen träffar henne, och väntar på besked om hur det blir med de närmaste åren. Hon har sökt till civilingenjörsutbildning med industriell ekonomi i både Lund och Linköping.
– Jag vill kunna jobba med att förbättra människors förhållanden. Komma med nya lösningar på problem; det kan handla både om produkter eller hur system fungerar.

När du läser det här har Ida Ydremo hunnit fylla 20 år och är alltså – så att säga – ett år sen med att gå ut gymnasiet. Det beror på att hon efter första ring tillbringade ett år i Virginia i USA som utbytesstudent.
– Jättekul och lärorikt, nya perspektiv, säger hon, men tillägger i nästa andetag att det inte var lätt heller att vara hemifrån så länge, möta en ny kultur med andra vanor,
Hon säger att hon åkte över Atlanten utan speciella förväntningar på vad hon skulle möta, på hur tillvaron skulle skilja sig från den hemma i Sverige.
– Det som var påtagligt var hur öppna alla människor var, att man säger en fras när man möts, att man hjälper varandra.
Året i USA fick inte räknas i den svenska gymnasieutbildningen, så när hon kom hem igen fick hon gå både tvåan och trean här.

I sommar är det dags att återknyta bekantskapen med värdfamiljen från Virginia. De har haft många gäststuderande från olika länder i Europa, och nu kommer de över hit och hälsar på. Meningen är att man ska ha en stor återträff i Berlin.
Så då passar hela Ida Ydremos familj på att semestra i Tyskland och Polen.
Det faller sig dessutom så att hennes 20-årsdag inföll under Berlinvistelsen. Kanske unnade hon sig då att spendera de 1 500 stipendiekronorna.
Hon har nämligen velat vara noga med hur hon förbrukar dem. Att de ska gå till något speciellt, något som anknyter till orsaken att hon fick dem.
– Jag har också haft tankar på att donera det, till något historiefrämjande.

Pengar tjänar hon annars under terminerna på att arbeta varannan helg i Stadiumbutiken på Mobilia i Malmö, och det är också där hon jobbar i sommar.
Hon har ett förflutet som fotbollsspelare, men när hon just kommit tillbaka efter en korsbandsskada gick det andra knäet sönder, så då lade hon fotbollsskorna på hyllan.
– Just nu är det bara gymmet – och att träna inför Midnattsloppet, som jag springer med jobbet.
Det handlar om en mil i Malmö.
– Fem kilometer springer jag utan större problem. En mil är något jag har velat testa.

När hon är mer stillsam tycker hon om att läsa. Överst på att läsa-listan just nu står ”Alkemisten” av Paulo Cuelho.
– Jag läser helst om något annorlunda, något jag inte har upplevt själv. Då tar man ju del av historia och kultur också.
Och man ska inte utesluta att det till slut blir så att historieintresset blir avgörande för yrkesvalet, trots allt:
– Det är ju inte ristat i sten, vad jag ska göra.
Men just nu hoppas hon alltså på positivt besked från Lund eller Linköping.

Var ser hon sig då om tio år?
– Jag vill kunna jobba i ett företag som är aktivt när det gäller mänskliga rättigheter. Var? Där det krävs att jag är – jag har ingen klar bild av det.
– Familj? Om tio år ska det i alla fall vara med på kartan, att börja stadga sig.

Namn: Ida Ydremo
Ålder: 20 år
Yrke: Studerande
Familj: Mor, far, lillasyster
Bor: Vellinge
Aktuell: Har fått stipendium för att hon varit bra i historieämnet,

Vem har namnsdag i dag? Kolla här.

×