Elisabeth Hallström anade att allt inte stod rätt till när hon fann två döda fåglar. Foto: Håkan Jacobsson

Hon anade oråd när hon hittade två döda fåglar

BROTT. När Elisabeth Hallström hittade den döda pilgrimsfalken, och duvan intill, kände hon att allt kanske inte stod rätt till. Det visade sig att de var förgiftade och nu har hon fått årets Gåsapris av Skånes Ornitologiska Förening, SKOF.

Namn: Elisabeth Hallström
Ålder: 27
Yrke: Jurist
Bor: Klagstorp och Lund
Aktuell: Har nyligen fått årets Gåsapris av Skånes Ornitologiska Förening. Det ges till personer som på olika sätt har gjort en insats för fåglar och fågelskydd.

Nu har det hunnit gå några veckor sedan Elisabeth Hallström var i Skanör och fick ta emot sitt pris, en akvarell föreställande just en pilgrimsfalk.
”För att ha agerat med stor handlingskraft och rådighet i samband med en pilgrimsfalks död. Tack vare Din insats kunde ett allvarligt miljöbrott uppdagas och sättas i fokus. Brott mot djur och natur måste uppmärksammas. Din insats var föredömlig!”
Så lyder motiveringen till att hon fick sitt pris. Det kallas alltså Gåsapriset och delas ut för föredömliga gärningar till fågellivets fromma.
Något egentligt fågelintresse har inte Elisabeth Hallström, utom att hon har höns hemma i Beddinge. Det är trakterna där, kring Klagstorp, hon betraktar som hemma, även om hon har en lägenhet i Lund.
– Det är av och till under studietiden jag bott där, lite grann. Jag är lite beroende av landet och naturen; lägenheten i Lund kan man väl mest se som en praktisk lösning.

Hovs hallar på Bjärehalvöns nordsida är annars en riktig hotspot för fågelskådare, speciellt när det blåser hårt från nordväst och fåglar som annars håller till långt ute till havs trycks in mot kusten.
Men Elisabeth Hallström är ingen ornitolog; den där dagen i januari var hon där av helt andra skäl.
Hon hade läst en del på trädgårdsingenjörsutbildningen på Svariges Lantbruksuniversitet i Alnarp.
– Jag har goda vänner från den tiden som spritts över landet. Det händer att vi samlas hos varandra och tillbringar en helg ihop.
Nu hade de forna studiekamraterna en sådan samling i Öllöv, där en av dem är bärodlare.
– Vi brukar alltid hitta på en liten utflykt och den här gången skulle vi åka till Hovs hallar.

Sällskapet gick på en promenadstig, när Elisabeth Hallström plötsligt fick se den döda falken.
– Jag närmade mig försiktigt, för jag var lite osäker på om den fortfarande levde.
Men snart stod det klart att den var död – om duvan alldeles intill rådda inget tvivel, för den hade inget huvud.
Elisabeth Hallström berättar att hon genast kände att något kunde vara fel; hon mindes det uppmärksammade fallet med pilgrimsfalkarna som bodde på vattentornet i Kristianstad – hela kullen och modern dog av att ha ätit en förgiftad duva.
– Jag hade ett starkt minne av det. Jag berördes illa.
Någon i sällskapet kollade via mobiltelefonen att det handlada om just en pilgrimsfalk. Elisabeth Hallström ville egentligen inte röra fåglarna, ifall de nu var förgiftade, men tog dem ändå i ena handen. Först tog hon av sig handsken – händerna går ju att tvätta.

Återkomna till Öllöv packade de in fåglarna i tidningspapper och plastpåsar och lät dem hänga ute över natten, för kylans skull.
Dagen efter tog Elisabeth Hallström påsarna i sin packning och satte sig på tåget i Lund, där hon lade dem i kylskåpet.
Hon ringde polisen, som satte henne i kontakt med Kenneth Bengtsson, som förestår Fågelskydd Spillepeng. Hon överlämnade fåglarna till honom på Malmö Centralstation, på väg till jobbet.
De fick sändas ända till USA för analys. Hennes misstankar visade sig vara riktiga – duvan hade förgiftats och falken hade dött av att äta den.
Giftet är mycket kraftigt; falken föreföll att ha dött omedelbart efter att ha svalt duvans huvud. Frågan är vad som hade hänt om en hund hade varit framme vid duvan; vilka följder det fått om ett barn varit framme och rört vid den vågar man knappt tänka på.
Hade det inte varit för den där utflykten kanske brottet inte ens hade upptäckts, för döda djur kan snabbt försvinna.

SKOF har utfäst en belöning på 55 000 kronor till den som kan ge tips som leder till att någon kan ställas till svars för brottet.
– Jag har lite svårt för när folk sätter sig över lagen. Nu finns det ju ett demokratiskt fattat beslut på att de här falkarna är skyddade, och då får man acceptera det, tycker jag.
– Hela samhället bygger på att man respekterar varandra och accepterar det vi beslutar.
Hon säger själv att det kanske kan låta lite högtravande, speciellt med tanke på att hon är jurist. Men i vilket fall som helst är det så hon tycker. Hon har tagit examen och är nu inne på sin tvååriga notariatstjänst, som hon gör på Tingsrätten i Malmö. För tillfället på avdelningen för konkurser.
Mor är advokat, men hon har faktiskt följt i pappas fotspår också. Han är lantmästare och dottern är mycket intresserad av odling.
– Vartenda år när man ska börja plantera får jag vårkänslor.

En vår blev de där känslorna så starka att hon började studera på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
Då hade hon redan läst juridik i tre terminer, och hon fortsatte läsa båda ämnena parallellt. Med tiden blev det dock så att slagsidan mot juridiken blev större och större, och till slut gav hon upp planerna på att bli trädgårdsingenjör.
Men odlingsintresset har hon kvar.
– Min pojkvän har fått vänja sig vid mina förodlingar hemma i lägenheten.
Nu är det mesta dock utplanterat: tomater, auberginer, gurka, basilika, kronärtskocka, paprika i trädgårdslandet hemma hos mor.

Hon hade ponny när hon var liten.
– Fram till för något år sedan stod hästhagen där, igenvuxen. Jag pratade med pappa om vad vi skulle kunna odla där.
– Det blev vete. Min första skörd gav 400 kilo. Jag bakar fortfarande på det. Jag köpte en liten kvarn, som man kan ha i köket.
I fjor odlade hon inget på plätten, men nu är det dags igen. Egentligen inte för brödbakets skull:
– Jag är inte så flitig med att baka. Jag tycker att själva odlandet är roligast.

Namn: Elisabeth Hallström
Ålder: 27
Yrke: Jurist
Bor: Klagstorp och Lund
Aktuell: Har nyligen fått årets Gåsapris av Skånes Ornitologiska Förening. Det ges till personer som på olika sätt har gjort en insats för fåglar och fågelskydd.

Vem har namnsdag i dag? Kolla här.

×