Klas Östergren. Foto: Jörgen Johansson
Anna-Karin Palm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inger Edelfeldt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Novellfestival i Lund

Novellfestival Den 12 och 13 september blir det Novellfestival i Lund med författare som Klas Östergren, Anna-Karin Palm och Inger Edelfeldt på plats.
– Novellfest blir ett evenemang med ordet och berättelsen i centrum, mindre prat och mer litteratur är tanken, säger Oline Stig från Litteraturhus Lund som arrangerar festivalen.

Litteraturhus Lund arrangerar Novellfestivalen i samarbete med med förlagen Novellix, Brevnoveller och tidskriften Granta och bakgrunden är, enligt Oline Stig, att det är dags att lyfta fram novellen.
– Den har länge levt ett slags skuggliv bredvid andra litterära genrer, säger hon. Den lämpar sig också utmärkt för uppläsning, som publik får man tillfälle att lyssna på hela berättelser istället för korta utdrag och smakprov ur romaner.
Lunds Novellfestivalen inleds lördag 12 september på Lunds Konsthall och det blir program från klockan 12 till 21. Konferencier under hela dagen är skådespelaren Harald Leander och på programmet står bland annat Novellmaraton med studenter från Lunds författarskola, samtal mellan den danska författaren Ida Jessen och hennes översättare Ninni Holmqvist och en novellkväll där fyra författare – Klas Östergren, Inger Edelfeldt, Anna-Karin Palm och Peter Kihlgård – läser vars en novell. Dessutom blir det Minibokmässa med bokförsäljning.

Novellfestivalen fortsätter sedan söndagen 13 september med program från klockan 13 på biografen Kino i Lund. Det blir lunchseminarium om novellens ställning som litterär genre med Niklas Schiöler som moderator. Medverkar gör bland andra Daniel Sandström och Anna-Karin Palm. Efter det blir det visning av novellfilmer med introduktion av Lars Gustaf Andersson, professor i filmvetenskap.
Höstens fstival kan mycket väl blir den första av många Novellfestivaler i Lund.
– Vi tänker oss att detta ska bli ett årligen återkommande evenemang, säger Oline Stig
I samband med Novellfestivalen passar också Litteraturhus Lund på att utlysa 12 september till Novellens dag

×