Juvelen i Bara ska stå klar till invigningen av det nya biblioteket den 1 oktober. En murare ska skära ut teglet enligt de instruktioner som konstnärerna Carina Zunino och Lena Ignestam ger. Företaget Tegelmäster i Bara har också bidragit med värdefull kunskap om tegel och dess egenskaper.

Baras nya konstverk en tegeljuvel

bara Juvelen i Bara heter konstverket som ska pryda det nya torget i Bara. Skulpturen blir 1,5 meter hög, gjord av tegel och anspelar både på innehållet i biblioteket, en Barabo som bidragit och omgivningarna med Torups slott. På kvällarna ska den belysas på ett effektfullt sätt.

Förslaget presenterades på måndagen för den referensgrupp som haft workshop med konstnärerna Carina Zunino och Lena Ignestam.
– Jättefin blev betyget från gruppen där representanter från biblioteket, ungdomsparlamentet och orten Bara ingår.
Deltagarna tyckte att konstnärerna fångat upp orten Bara på ett mycket bra sätt. Juvelen ska byggas av tegel och få en facettslipad form som en diamant. Den placeras på ett femkantigt fundament. Runt omkring den läggs 20 gyllene stållinjer.
Det här med referensgrupp är ett nytt sätt för Svedala kommun att arbeta på.
– Att bara sätta upp ett konstverk fungerar inte. Vi har dåliga erfarenheter från Klågerup, berättar kulturchef Karin Leeb-Lundberg.
Hon syftar på Staffan Nihléns Förvecklingar som inte mottogs speciellt väl av kommuninvånarna.
– Nu har vi haft en konstgrupp bestående av tre personer också den här större referensgruppen. Vi har också valt att slå ihop kommunens bidrag på 200 000 kronor med den donation på 100 000 kronor som vi fått av en mycket engagerad Barabo, fortsätter Karin Leeb-Lundberg.
När Barabon Lena Rosenlund avled testamenterade hon 100 000 kronor som skulle användas till en offentlig utsmyckning i Bara. Hon var mycket engagerad i Baras kulturliv, i hela samhället och en flitig besökare på biblioteket.
– Vi har tänkt att Juvelen har trillat ut ur Lena Rosenlunds smyckeskrin, berättar konstnärerna Carina Zunino och Lena Ignestam.
– Svedala kommun har varit ett centrum för teglets utveckling och här har också funnits många tegelbruk. Den nära relationen till Torups slott präglar också Bara och allt har vi försökt sammanfatta i Juvelen i Bara.

Dagens fråga

Tänker du rösta i riksdagsvalet?

  • Ja,det är klart jag ska. (91%, 1 125 Röster)
  • Har inte bestämt mig än. (5%, 58 Röster)
  • Nej. (5%, 57 Röster)

Antal röster: 1 240

Loading ... Loading ...
×