Peter Mangs ville skjuta uppger han i en bok. Foto: Andreas Hillergren
Foto: Henrik Montgomery / TT

Mangs ville skjuta Zlatan

MALMÖ När serieskytten och mördaren Peter Mangs trodde att Zlatan Ibrahimovic parkerat fel med sin Ferrari cyklade han hem efter sin pistol.
Det hävdar Peter Mangs i sin bok där han också säger sig ha avlossat ett stort antal ”okända” skott mot byggnader, bilar – och människor.

Det är en kväll när Peter Mangs ser en Ferrari som parkerat på en trottoar nära Södervärn. Han skyndar sig hem för att hämta sin pistol, eftersom han får sig för att felparkeraren är fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic som ”höll på med något balkanesiskt beteende.”

Men när Mangs kommer tillbaka med beväpning är bilen borta.
– Jag tänkte att det hade blivit ett jävla hallå i media om nämnde gube skulle bli beskjuten, skriver han.
Den livstidsdömde Peter Mangs har släppt boken om sitt liv, en bok som han ger ut själv och som egentligen är två böcker i en.
Boken ”Mer varierande att vara för mig själv” handlar om födseln i Småland och uppväxten i Malmö, familjen, musiken och flickvänner.
I den andra delen med titeln ”Mina äventyr i Svenssonland” berättar Peter Mangs om sina våldsdåd med oerhörd noggrannhet och med hjälp av ett stort antal kartor.
Han döper dåden till ”verksamheten” och hävdar att det är en frihetsälskande revolt mot ett förtryckande, kriminellt samhälle.

Exakt vad revolten att mörda oskyldiga människor skulle leda till går inte att utläsa. Som en röd tråd genom bok två går hatet mot människor med invandrarbakgrund och mot judar.
”Nysvenskars” beteende irriterar honom och han känner sig provocerad av minsta lilla sak – som när ett jugoslaviskt varubud kör över en gräsmatta vid Lindängeskolan så det blir leriga spår.
Mangs hämnas genom att rista in ordet ”slav” på bilens motorhuv med en syl.
– Detta var den stapplande upptakten till verksamheten, hävdar han.
De första skotten skjuter Peter Mangs någon gång under 2002. Då med luftpistol, ”främst mot nysvenskarnas lastbilar och bussar.”
Syftet är, skriver han, att öva upp självkontrollen så att han inte får panik eller blir stressad.
Strax innan julen samma år får han vapenlicens och köper en mindre tävlingspistol och en kraftfull Glock 19.

Med dessa pistoler cyklar Peter Mangs under många år omkring i Malmö, gömmer sig i buskage och spionerar på människor under kvällar och nätter i jakt på offer.
Han avlossar under de här åren ett stort antal skott mot byggnader, bilar och människor, vilka i många fall i inte upptäcks eller rapporteras till polisen.
Mangs berättar också om många tillfällen när han funderat på att skjuta, men av olika skäl låtit bli. ”Abort” (engelska för att avbryta) kallar han det.
Ofta är det endast slumpen som gör att inte fler människor faller offer för attackerna.
Sommaren 2009 väntar Mangs med pistol på en taxichaufför som irriterar honom för att denne kört på en cykelstig.
Men chauffören dröjer och Mangs orkar inte vänta.
Samma sak kan gälla för den polispatrull som 2005 var bara några meter från en lurande Peter Mangs. Han ligger gömd i Kroksbäcksparken när en polisbil sakta kommer rullande nära honom.
– Hade de sett mig hade jag börjat skjuta för att fånga fördelarna med överraskningsmomentet.

Han planerar flera gånger att skjuta okontrollerat mot större grupper av människor. Bland annat planerar han att skjuta in i tvättstugan i huset där modern bor, men tycker till sist att det är väl brutalt.
Detsamma tycker han om idén att skjuta mot taxibilar vid Casino Cosmopol. Här han har stått gömd och varit nära att dra sin pistol vid minst fem tillfällen.
Vid Lindängsbadet är Mangs en kväll nära att avlossa skott mot en grupp okända unga män.
– Anledningen till att jag inte sköt var att jag inte riktigt kunde fastställa deras identitet eller ansikten.
Flera mordförsök upptäcks aldrig eller så missar skotten, hävdar han.
Nyårsafton 2008 skjuter han två skott mot en ung kille som pratar i mobiltelefon. Båda skotten missar och ynglingen märker ingenting på grund av allt nyårssmällande.
Året därpå skjuter han två skott mot ”en nysvensk ung man i närheten av Almgården, men missar.

Samma år avslöjar Mangs att han skjutit mot portar eller husväggar till tre judars adresser, däribland huset där rabbinen i Malmös judiska församling bor.
– Dessa skjutningar inträffade på grund av att någon förmodad muslim smällt av en bomb borta vid dörren till synagogan. Jag tänkte utnyttja den händelsen för att se om polisen och pressen skulle koppla samman bombattentatet med skjutningarna.
Mangs påstår också att han varit inne i förre ministern Tobias Billströms hus och funderat på att skjuta genom dörren för att skapa uppståndelse.

I boken ger Peter Mangs ett känslokallt intryck. Efter det första mordet 2003, som slumpartat drabbar en 65-årig man på Gånglåtsvägen, skriver han visserligen att det ”känns jävligt”, men att ”man får helt enkelt vänja sig vid det, eller lägga av.”
I slutet av boken skriver Peter Mangs att han mer eller mindre ville bli gripen av polis.
– Jag tråkades så allvarligt av livet i demokratin i västvärldens mångkultur, likriktning och masskonsumtion’ att jag i min utmattning såg Kriminalvården (KV) som det enda attraktiva alternativet.

Peter Mangs beskriver till sist livet på kriminalvårdsanstalten utanför Härnösand där han avtjänar sitt livstidsstraff.
Han säger sig fokusera intensivt på sinnet och ”den metafysiska energi jag består av” och berättar att han ritar på nya idéer till gitarrer, analyserar låtar av duktiga låtskrivare och arbetar med ett filmmanus med titeln ”Dualisten.”
– Jag känner äntligen en stor tilltro och hopp om ett drägligt liv.

Dagens fråga

Äter du kött?

  • Ja (90%, 926 Röster)
  • Nej (10%, 101 Röster)

Antal röster: 1 027

Loading ... Loading ...
×