Att det blev Höör för Annica Lusth berodde mest på att det fanns en ledig tjänst på vårdcentralen i byn. – Jag kom ner dagen före intervjun och såg då vilken vacker plats det var. Ett första möte med personalen kändes också mycket bra

Hon vill ha bättre svarstider

Även om det fortfarande finns brister är vårdcentralen i Höör i dag en välfungerande verksamhet. De problem med läkarbrist som finns i Hörby har inte letat sig till grannkommunen.
– Vi kunde ha varit där men har istället haft en positiv utveckling. Jag tycker vi har en helt fantastisk personalgrupp, säger Annica Lusth, chef för vårdcentralen sedan 2013.

Hon är uppvuxen
i Jämtland men har bott i Dalarna nästan hela sitt vuxna liv. Lika länge har hon arbetat inom vården.
Redan som 16-åring började som sjukvårdsbiträde och 1989 var hon färdigutbildad sjuksköterska. Parallellt med arbetet på Mora lasarett slutförde hon en lärarutbildning på 90-talet men stannade kvar inom vårdsektorn.
På meritlistan finns bland annat en chefstjänst på vårdcentralen i Orsa innan Annica Lusth bestämde sig för att bryta upp.
– Jag hade jobbat i Dalarna i 25 år och det var dags att göra något annat. Då var alternativet att åka norrut eller söderut. Det blev Skåne med sin vackra natur, säger hon och tillägger att Region Skåne var en arbetsgivare som lockade.

Två år som
chef på vårdcentralen framstår som länge med Höörmått mätt.
– Här har varit en otrolig chefsomsättning med sju chefer mellan 2010 och 2013, säger hon.
När Annica Lusth började fanns det flera frågor att ta tag i. Det användes inhyrda stafettläkare i stor omsättning eftersom det saknades doktorer.

Att rekrytera färdiga specialistläkare är inte lätt i dag eftersom det råder en brist på dessa. Men Annica Lusth är nöjd med de rekryteringar som genomförts.
– Vi är nästan fullbemannade nu vilket gör att vi inte använder stafettläkare sedan januari månad.

I dag finns totalt tolv läkare knutna till vårdcentralen. Fem av dessa är specialistläkare varav en jobbar heltid.
– Vi går i rätt riktning men skulle helst behöva ett par läkare till, säger Annica Lusth.
Vårdcentralschefen vet att de synpunkter och klagomål som finns mot vårdcentralen handlar om tillgänglighet.
– Många tycker det är svårt att komma fram och andra tycker det är svårt att få tider.
Hur ska det bli bättre?
– Vi jobbar stenhårt med det och det är ett ständigt pågående arbete med att ha rätt bemanning. På måndagar har vi nio tjänstgörande sjuksköterskor som svarar i telefon men det blir ändå kö när 45 samtal ligger och väntar vid starten på arbetsdagen. I snitt kommer det in 260 samtal på måndagar, säger Annica Lusth.

En hel del nyheter har införts på vårdcentralen på senare tid. Det handlar bland annat om utökad gruppverksamhet på sjukgymnastiken och två nya sjuksköterskor inom barnavårdscentralen. Till hösten blir det också riktade aktiviteter för diabetiker.
Annica Lusth har inte vid något tillfälle ångrat flytten till Höör.
– Jag tror jag har världens roligaste jobb, säger hon.

Dagens fråga

Känner du dig säker utomhus på kvällen?

Loading ... Loading ...
×