Roos-stipendiaterna har en gemensam utställning på Moderna Museet i Malmö. Till vänster Ida Perssons konstverk
i mitten Martha Ossowska Perssons och till höger Idun Baltzersens. Foto: Jan Pagh Hansen
Roos-stipendiaterna har en gemensam utställning på Moderna Museet i Malmö. Till vänster Ida Perssons konstverk
i mitten Martha Ossowska Perssons och till höger Idun Baltzersens. Foto: Jan Pagh Hansen

Trippel Roos-stipendiater

Stipendiaterna var samlade på Moderna Museet i Malmö på fredagen för att förbereda den gemensamma utställning som öppnar på lördag. I Lastkajen, rummet bortanför den stora utställningssalen där Dardel-utställningen huserar, har deras konst fått vars en vägg.
Martha Ossowska Perssons verk hänger på väggen rakt fram och är det första man ser när man kommer in – tre stora tavlor med ett myller av sammanflätade fingrar. Hon beskriver sin konst:
– Jag jobbar med storskaliga akvareller och är intresserad av taktila beröringar som kan vara av ondo eller av godo. Målningarna här är en grupp kvinnohänder. Jag bad alla jag känner att komma till ateljén och så fick de trassla ihop sina händer och jag tog en fotoförlaga. Tillsammans bildar händerna en kropp som kan ses som fin och omfamnande eller läskig.

På väggen vänster om Marha Ossowska Perssons tavlor hänger Ida Perssons tre konstverk som är betydligt mer färgstarka.
– Jag jobbar med maktrelationer, förklarar hon. Hur dubbelt det är, hur något som normer till exempel, kan finnas för trygghet men också representerar ett disciplineri. Jag har gjort stora, färgglada målningar som ser smaskiga och inbjudande ut men är påträngande i sin storlek. Det första intrycket av dem är tunga, raka linjer men när man kommer nära ser man hur instabilt och sårbart det är, att det är skapat av en mänsklig hand.
Till vänster hänger sedan Idun Baltzersens stora svarta trätryck.
– Jag jobbar med grafiska tekniker, säger hon. Och jag är väldigt intresserad av kvinnliga hjältar och hur de porträtteras så jag arbetar utifrån sådana motiv. Tonårstjejer som visas på film är ofta försiktiga men jag vill ge dem en egen narrativ form så att de får vara sig själva.

I år är fjärde gången finansmannen och konstsamlaren Fredrik Roos (1951 – 1991) stipendium delas ut. Urvalsprocessen börjar med att landets fem konsthögskolor nominerar två avgångselever var. Juryn, som består av Fredrik Roos Stiftelse samt Daniel Birnbaum, Ann-Sofi Noring och John Peter Nilsson från Moderna Museet, fäller sedan slutavgörandet. Tidigare år har en stipendiat utsetts men i år är det alltså tre – Martha Ossowska Persson får 300 000 kronor medan Ida Persson och Idun Baltzersen får 150 000 kronor vardera.

De tre stipendiaterna är överens om att det allra största är att som nyutexaminerad konsthögskoleelev få chansen att ställa ut på Moderna Museet i Malmö.
– Det är väldigt speciellt att få en sådan chans när man är färsk, konstaterar Idun Baltzersen.
– Det är en otrolig möjlighet att få visa sig för en bredare publik, fortsätter Martha Ossowska Persson. Man tänker inte så mycket på pengarna utan på grupputställningen.
– Att bli bekräftade av så många led är också fantastiskt, säger Ida Persson. Att skolan plockade ut oss och sedan juryn.
För Ida Persson som är från Ystad är det extra roligt att få ställa ut på Moderna i Malmö eftersom hela familjen kan komma och titta.

Fredrik Roos
stipendier ska gå till utbildning och att inhämta nya kunskaper och idéer genom studieresor. Av de tre är det dock bara Idun Baltzersen som än vet vad hon ska använda sina pengar.
– Jag ska på arbetsresidens till Nordiskt Konstnärscenter i Dale i Norge, berättar hon. Det ligger mitt i skogen och jag tror man är fem konstnärer där samtidigt. Man har en egen lägenhet och är helt ensam med naturen.
Viktigast för framtiden tycker alla tre är att få möjlighet att konstnärligt göra precis det man vill.
– Drömmen är att ha ett deltidsjobb så att man vet att man har lön och kan vara fri i sitt skapande, säger Ida Persson.
– Jag håller med, säger Idun Baltzersen. Att man får hålla på med sin konst utan så mycket andra störningar.

Fotnot: Utställningen med Fredrik Roos-stipendiaternas konstverk öppnar i dag och pågår till och med 26 april 2015.

×