på Morgan Johansson. Säpovakten brottar ner gärningsmannen. Foto: Peter Paulsson
Mannen som attackerade Morgan Johansson i Broby förs iväg av polisen.

Migrationsministern attackerad i Broby

Norra Skånes reporter befann sig någon meter bakom migrationsministern när attacken inträffade. Gärningsmannen tog brandsläckaren och tömde den i riktning mot Morgan Johansson (S) och asylboendets ägare Jahangir Hejazi. Den senare fick största delen av skummet på sig. Visst tumult uppstod innan Morgan Johanssons livvakt var framme och brottade ner gärningsmannen medan Johansson togs med in i ett rum med en dörr som snabbt låstes.

Polis, som i början av Johanssons besök på boendet hade varit på plats vid Brobysjukhuset, hade lämnat platsen men var fortfarande i närheten. Två polisbilar kom ganska snart till Brobysjukhuset och en tredje kort därefter.


Gärningsmannen greps och fördes ut till en av polisbilarna via en sidodörr.
Entrén spärrades så småningom av och boende som skulle in i byggnaden hänvisades till andra dörrar alternativt fick vänta utanför.
Anders Bengtsson (S), fullmäktigeledamot i Östra Göinge, kom ut och informerade media om att Morgan Johansson skulle komma med ett kort utlåtande när situationen lugnat ner sig.

När Morgan Johansson sen kom ut möttes han av applåder och tacksamhet från boende på asylboendet. De var framme och tackade migrationsministern för att han hade kommit på besök och försäkrade sig om att han var okej. De poängterade gång på gång att gärningsmannen som attackerat Johansson inte representerade dem och tog kraftigt avstånd från attacken.

När Johansson hade pratat med de boende gjorde han ett uttalande för media.
– Jag blev överraskad. Men jag är helt oskadd, säger han om attacken.
Blev du skrämd?
– Det blev jag ju. Man ska inte ta för lätt på det här, klart att det är allvarligt. Det räcker med att en eller två personer har sådana här idéer för att det ska göra stor skada. Men min livvakt gjorde ett snabbt och bra ingripande.

När du kom ut här efter attacken möttes du av applåder och tacksamhet från de övriga som bor här, vad säger du om det?
– De känner säkert att det här skulle kunna utnyttjas av andra krafter i samhället.
– Det här var en enskild händelse och jag vill inte dra för stora slutsatser av den.

Morgan Johansson (S) var i Östra Göinge efter en inbjudan från kommunens Socialdemokrater och förutom besöket på Brobysjukhuset stod ett besök på boendet för ensamkommande flyktingbarn i Glimåkra på programmet. På kvällen var han gäst och talare på Socialdemokraternas årsmöte i Sibbhults Folkets hus.
Och utanför Brobysjukhuset, kort efter attacken, meddelade ministern att han inte hade för avsikt att avbryta sitt besök i Östra Göinge:
– Vi fortsätter som planerat.

Jahangir Hejazi, som driver boendet, blev som sagt också attackerad och blev nästan helt täckt av skum i samband med brandsläckarattacken.
Blev du rädd?
– Överraskad, säger Hejazi.
Inte skrämd?
– Nej, överraskad.

Är du oskadd?
– Ja.
Vad händer nu?
– Polisen tar hand om individen och det är polisen som sköter utredningen.
Vad säger du om säkerheten på boendet?
– Vi har inte haft några problem tidigare och jag uppfattade det som att det här var en ensam individ som av någon anledning gjorde det här. Varför vill jag inte spekulera i.

Polisen Rolf Paimensalo var med och grep mannen.

Ni var på plats tidigare, men lämnade platsen. Varför?
– Vi har varit i närheten hela tiden och haft kontakt med ministerns livvakt. Vi uppfattade ingen hotbild, men vi fanns som sagt i närheten hela tiden och hade täta kontakter med livvakten, säger Paimensalo.
– Det är jättetragiskt när det här händer, tragiskt att det ska hända när vi har ministerbesök.

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×