Göran Larsson
förman för kyrkogårdsvaktmästarna i Sjöbo församling
sätter kyrkklockan i rörelse och Norra Åsums gamla kyrktorn fylls snabbt av klangen. Foto: Lasse Angantyr
Göran Larsson
förman för kyrkogårdsvaktmästarna i Sjöbo församling
sätter kyrkklockan i rörelse och Norra Åsums gamla kyrktorn fylls snabbt av klangen. Foto: Lasse Angantyr

Elkraft på väg
till klocktorn

Södra Åsums gamla kyrka byggdes redan på 1200-talet och sedan dess har kyrkklockorna dragits med handkraft. Men det kan det bli ändring på framöver om församlingen får som den vill.
De är just nu i färd med att söka tillstånd för att få installera en så kallad klämthammare uppe i kyrktornet och på så vis kan klockan få ljud via en strömbrytare nere i kyrkan. I dag är det istället rep som gäller.
Göran Larsson är förman för kyrkogårdsvaktmästarna i församlingen och när han greppar repet uppe i klocktornet blir det en mäktig klang när klockan sätts i rörelse. När väl ljudet stannat av förklarar han att det finns en klar poäng med att slippa stå uppe i tornet och ringa i klockorna.
– När vaktmästaren står här uppe och ringer har han ingen koll på vad som händer där nere i kyrkan, säger han.


Den gamla kyrkan används inte med någon större regelbundenhet men det är inte särskilt ovanligt att det förrättas dop eller att det är bröllop i kyrkan och då används kyrkklockan.
Det är hög ljudvolym uppe i klocktornet och det finns även en risk att bränna sig på repet när man ringer.
– Man sätter ett järn intill klockan och på det fästs en hammare som slår på klockan när man trycker på strömbrytaren, förklarar Göran Larsson.

Både i Södra Åsums nya kyrka, i Björka kyrka och i Ilstorps kyrka finns redan elektriskt drivna kyrkklockor. Men bara för att en klämthammare skulle installeras så upphör inte möjligheten att ringa för hand.
– Det går bra att använda repet även om man vill vid något speciellt tillfälle, säger han.
Kyrkan är som sagt riktigt gammal men klockan har inte samma imponerande ålder.
– Klockan är från 1961, den som hängde här innan sitter i den nya kyrkan, säger han.
För att klämthammaren ska kunna komma på plats krävs först tillstånd från Länsstyrelsen vilket församlingen har börjat jobba med.

Nyhetsbrev

×