har inte haft någon strategi för hur fattiga EU-medborgare ska hanteras. Nu finns ett förslag till handlingsplan.

Härbärge för vintern föreslås för migranter

Utöver det ska en särskild samordnartjänst arbeta med olika samarbeten över förvaltningsgränserna, samarbeta med Göteborg, Stockholm och övriga skånska kommuner men också uppmärksamma hot och våld mot migranterna.

I underlaget framgår det att kommunen togs lite på sängen när antalet EU-medborgare som sökte sig till Malmö ökade kraftigt på sensommaren förra året.
”Vid denna tidpunkt hade Malmö stad inga planer för arbetet med målgruppen och inte heller några insatser. Stadsmissionens Café David hade ett stort antal besökare som kom dit för frukost, dusch och kläder och besökarna sökte sig även till Stadsmissionshälsan. Även Mariakyrkan hade en del fattiga EU-medborgare som sökte sig dit för dusch och rena kläder.”

I början på året öppnade kommunen i samarbete med Stadsmissionen dagverksamheten Crossroads på Amiralsgatan. I samma veva avtalade man också med Sofielunds Folkets hus att hålla nattöppet, dock utan sovmöjlighet. De nattöppna lokalerna stängde den 22 februari, när kommunen ansåg att det inte längre behövdes.

Nu föreslår tjänstemännen att kommunen ska förbereda sig inför kommande vinter med att hitta ett vinterhärbärge med 40 sovplatser som ska vara öppet den 1 december till och med den sista februari. Härbärget ska drivas av frivilliga krafter och det ska kosta 15 kronor epr natt att bo där.
Utöver det ska man försöka hitta tillfälliga evakueringslokaler med varm dryck, toaletter och madrasser att sova på vid extrem väderlek eller ”vid eventuell avhysning i max fem nätter och en daglokal som ska vara öppen året runt och som kan erbjuda frukost, kläder och dusch.

Men det krävs också åtgärder på högre nivå, skriver tjänstemännen.
”En del i situationen handlar om skillnader i levnadsvillkor och fattigdom i Europa samt den fria rörligheten, vilket innebär att arbetet med att ta fram lösningar måste ske på flera nivåer. Det behöver ske ett aktivt arbete på EU-nivå likväl som på nationell nivå i Sverige.”

Dagens fråga

Twin Peaks är tillbaka. Har du saknat kultserien?

Loading ... Loading ...

Webbkryss

×