Tobias Lohse från Solidaritet med EU-migranter och Daniel och Remus
som båda bor i lägret på området vid Industrigatan är oroliga för att polisen snart kommer att köra bort de boende från platsen. Foto: Adam Svensson

Migranter kan köras bort

Under fredagen kom beskedet att Sofielunds folkets hus stänger ner verksamheten så att EU-migranterna som tillbringat nätterna där nu måste söka sig någon annanstans. Natten mot den 22 februari blir den sista natten som hålls öppet.
Samtidigt drivs nu enligt uppgift frågan om hur EU-migranter som slagit läger i Pildammsparken ska kunna avhysas, och man planerar dialogmöten med EU-migranterna om detta.
Dessutom är ödetomten i hörnet av Industrigatan och Nobelvägen åter aktuell. Tidigare under veckan har grindar hängts upp, och många befarar att det kan vara ett tecken på att polisen snart ska avhysa EU-migranterna från platsen.
Ödetomten är numera välkänd bland Malmöbor. Sedan länge har den använts av EU-migranter – som till största delen är fattiga romer från Rumänien – för att bygga upp enkla bostäder. Situtionen har under lång tid blivit föremål för debatt och röster har höjts för att man ska komma fram till en lösning till bland annat vad man ska göra med alla de sopor som samlats på en del av tomten.
Under fredagen besöker Tobias Lohse från nätverket Solidaritet med EU-migranter tomten som numera på många sätt liknar en mindre kåkstad.


Han berättar att frivilliga har jobbat hårt de senaste veckorna med att rensa upp det sopberg som successivt byggts upp på tomten. Bland annat har en container nu placerats på tomten.
– Situationen innan var inte bra för någon. Nu med containern är det bra, säger Remus, en av de romer som bor i området.
Han och flera andra av de boende berättar på knackig engelska blandat med svenska att arbetet som Solidaritet med EU-migranter har gjort har varit fantastiskt. Men det har varit under tuffa förhållanden.
– Jag har bott här i sju månader. På måndagen förra veckan kom det först en container. Att skräpet försvann var väldigt, väldigt viktigt för både oss och alla andra, säger han vidare.
Enligt Remus och flera av de andra EU-migranterna har de inte utsatts för speciellt mycket dåliga reaktioner från svenskar.
Men Tobias Lohse berättar att han själv har hört många kommentarer och att de flesta svenskar som är missnöjda med situationen inte tar konflikten direkt med de som bor i lägret.
Han berättar också att någon för några dagar sedan körde in en skrotbil, körde några varv inne på området för att skrämma de boende, och sedan bara lämnade bilen där. Troligtvis var syftet att skapa oro hos de boende, gissar Tobias Lohse.
När nu grindarna har monterats på stängslet har rädslan för vad som ska komma härnäst krupit sig på de boende. Många tror att det innebär att de snart ska bli utkastade, och flera av de boende har oroligt frågat Tobias Lohse och hans kollegor i Solidaritet med EU-migranter om polisen nu ska slänga ut dem.
Det är eftersom ödetomten är privat mark som risken hela tiden finns för det uppskattningsvis 100-talet EU-migranter som bor där att de plötsligt står utan någon plats att sova på.
Att den situationen – som dock inte kommunen direkt kan råda över – råkar sammanfalla med att EU-migranter blir av med två andra ställen de har använt som sovställen tycker Tobias Lohse är beklagligt. Enligt honom måste kommunen ta mer ansvar för situationen och inte bara lämna EU-migranterna till sitt öde.
– Gör Malmö stad detta ger de kalla handen till människor i nöd. Jag är besviken på hur de sköter det här, säger Tobias Lohse, som hade velat ha tydligare besked från politikerna om hur man ska kunna hjälpa de utsatta människorna.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×