Foto: TT

Polisen ska ha förstärkningsvapen

– Man har gjort bedömningen att förstärkningsvapen och skyddsutrustning ska bäras. Förstärkningsvapnen gör att vi kan skydda allmänheten effektivare. Och vår förmåga att förebygga och förhindra brott ökar, säger Per Engström, gruppchef på polisens utvecklingsavdelning i ett pressmeddelande.
Efter händelserna i Köpenhamn i helgen beslutade polisen att ha fast bevakning vid bland annat synagogor och judiska skolor när det bedrivs verksamhet där. På tisdagseftermiddagen hanterades frågan på nytt av den operativa avdelningen. Och vid ett stabsmöte kompletterades beslutet. Det resulterade i ett direktiv om att polisen ska använda förstärkningsvapen och anpassad skyddsutrustning, som till exempel skottsäkra västar och skyddshjälm.
– Det ligger i linje med det tidigare beslutet om fast bevakning vid judiska verksamheter. Det är ett kompletterande beslut eftersom händelserna i Köpenhamn är så nära oss i tid och rum. Och för att vi så effektivt som möjligt ska kunna skydda allmänheten.Beslutet innebär också att polisen kommer att hantera bevakningen kring judiska verksamheter på ett likartat sätt i hela landet.
Vanligtvis är polisen beväpnad med pistol. Men vid den fasta bevakningen ska man nu istället vara utrustad med polisens förstärkningsvapen, kulsprutepistolen mp5.
– Den har bättre räckvidd, bättre precision på längre avstånd och ett större magasin.
– Det går nämligen inte att bemöta en person som kommer med ett militärt vapen med vår ordinarie beväpning, säger Per Engström.
Förstärkningsvapnen kan enbart användas av de poliser som har en genomförd godkänd utbildning. Och nyordningen räknas inte som någon permanent lösning, utan endast en tillfällig.
Enligt gruppchefen vill man inte ha en svensk polis som alltid är tungt beväpnad, utan en polis som ”inbjuder till kontakt och samtal”.
– De kraftiga vapnen finns och vi kommer att använda dem först efter att vi bedömt att det finns en hotbild, säger Per Engström.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×