Foto: TT

Han skakade en nation

På måndagen står omkring 30 maskerade män utanför porten på Svanevej och skriker ”Allahu akbar”. De sätter också upp en lapp på muren med texten: ”Vila i frid. Må Allah vara dig nådig”.
Samtidigt lägger en Århusbo med rötter i Palestina ut en hyllning till Omar Abdel Hamid El-Hussein på sin Facebooksida – ”Je suis Omar”.

Flera danska politiker kommenterar senare händelserna med ord som ”respektlöst”.
Omar Abdel Hamid El-Hussein föddes den 11 september 1992 i Köpenhamn. Han är den äldste av två bröder. Föräldrarna är palestinier som flytt från ett läger i Jordanien. Familjen bosatte sig vid Mjölnerparken på Nörrebro. Efter föräldrarnas skilsmässa bodde Omar hos pappan.

Samma pappa som numera säger sig inte känna sin son längre.
– Jag är lika chockad som resten av världen, förklarade pappan när Jyllandsposten ringde på dörren.
Mellan 2005 och 2010 vistades Omar hos sin mamma i Jordanien. Efter det återvände han till Köpenhamn och inledde en ganska framgångsrik karriär som thaiboxare.

En av kamraterna
i boxningsklubben beskriver Omar som tillbakadragen – och inte religiös.
– I varje fall inte då. Jag kan inte föreställa mig annat än att han fått psykiska problem.
Omar gick aldrig ut folkskolan och kom därför inte in på gymnasiet. I stället blev det vuxenstudier i Hvidovre.
På skolan minns man Omar som en duktig elev. Nyfiken och snabb i tanken. När han ville.

Men många kommer också ihåg hans temperament. Framför allt när islam diskuterades. Och Omar hatade Israel.
– Han var genomsyrad av hat till judar, och mycket aggressiv när han pratade om konflikten mellan Israel och Palestina, berättar en före detta klasskamrat för Ekstrabladet.

Samtidigt hade Omar inlett en kriminell karriär. I mars 2011 dömdes han till ett års fängelse för en rad stölder. Enligt Ekstrabladets källor rörde han sig i kretsarna kring det kriminella gänget Brothas, som har sitt huvudfäste i Nörrebro.
Vid flera tillfällen stoppades Omar av polisen när han var beväpnad med kniv.

I november 2013 hamnade han i bråk och knivhögg en yngre man på ett S-tåg. Utredningen drog ut på tiden, och inte förrän i december förra året dömdes Omar till två års fängelse.
Han överklagade dock domen, och släpptes i januari i år, i väntan på att saken skulle upp i högre rätt – enligt Östra Landsret var rättegången utsatt till augusti.

I fängelset hade Omar pratat om att resa till Syrien och ansluta sig till Islamska Staten, IS. Uttalandena ledde till att Omar hamnade på en lista över de 38 mest radikala fångarna i Danmark. Listan skickades också till Politiets Efterretningstjeneste (PET), Danmarks nationella säkerhets- och underrättelsetjänst.
När Omar kom ut ur fängelset reagerade flera av kamraterna kring Mjölnerparken över att han förändrats.

Han pratade om filosofi och religion. Om offren i Gaza. Och ett heligt krig.
På lördagseftermiddagen lämnade han hemmet och gick mot Krudtönden på Österbro.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×