AP Photo /Copenhagen Police via Polfoto

Får kritik för bristande koll

I september 2014 rapporterade Kriminalvården till den danska säkerhetspolisen, PET, att Omar Abdel Hamid El-Hussein hade radikaliserats och att han hade extrema åsikter.
Trots varningarna gjorde säkerhetspolisen bedömningen att den nu misstänkte terroristen inte utgjorde ett hot. Det meddelade PET i ett pressmeddelande under tisdagen.
När PET får sådan information från Kriminalvården värderar de uppgifternas karaktär och innehåll. Sedan överväger de hur informationen ska hanteras och om en eventuell uppföljning behövs.
I detta fall var bedömningen felaktig och nu väcks frågan om hur den danska säkerhetspolisen använde sig av informationen.
”PET hade med Kriminalvårdens bakgrund ingen grund till att tro att den nu misstänkte gärningsmannen planerade ett angrepp. Liksom att PET före angreppen inte hade någon kunskap om den planerade attacken.” skriver PET i pressmeddelandet.
De skriver även att den danska Kriminalvården nu har startat en särskild rapporteringsplan tillsammans med PET.


Den innebär att Kriminalvården ger information om intagna som är ligger i riskzonen för radikalisering. Detta för att säkerhetspolisen tillsammans med andra myndigheter ska kunna förebyggande liknande händelser.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×