Danmarks statsminister vid synagogan i Köpenhamn.

Terrorn i Europa fortsätter

Eftersom måltavlan var såväl ett möte för yttrandefrihet som synagogan i Köpenhamn så visar det också att det är demokrati och rasism mot judar som var viktiga drivkrafter för gärningsmannen, exakt samma sak som fick gärningsmännen i Paris att mörda journalister på satirtidskriften Charlie Hebdo och judar som handlade i en butik med koshermat.

Alla vill tro och önskar att det finns något slut på den terroristiska våldsvåg som drabbat världen de senaste 15 åren, men det är svårt se en sådan slutpunkt. Tvärtom stimuleras människor som är lätt fångade av extrema politiska budskap av det sönderfall som pågår i arabvärlden och lett till att IS nu håller på att etablera sig som en stat över ett stort landområde, ett kalifat.

En sak är glasklar, eftergivenhet kommer bara att fungera som en stimulans för de våldsförhärligande extremisterna. Terrorn vill skrämma oss till eftergifter som raserar det öppna och toleranta samhälle vi byggt upp. Det allra mest skrämmande är den öppna antisemitism som dådet demonstrerar. Att vara jude är att vara ett potentiellt våldsoffer för islamistisk terror vare sig man bor i Frankrike, Danmark eller Sverige.

Därför är det också en ofrånkomlig reaktion när Israel nu öppet deklarerar att judar som vill fly från folkmordsstämningar i Europa skall känna sig välkomna i Israel, deras eget uråldriga hemland. Det finns en rädsla för att stigmatisera muslimer för det som nu sker, men lösningen för att stoppa terrorn handlar först och främst om hur moderna och toleranta muslimer hanterar militanta islamister såväl i muslimska länder som i omvärlden.

Västvärlden kan enbart bekämpa terrorn genom övervakning och straff. Den nödvändiga reformation som behöver ske inom islam kan bara islam självt genomföra.

Dagens fråga

Har du ställt fram balkong- eller utemöblerna än?

Loading ... Loading ...
×